Wyróżnione

Olej naturalne i mieszanki olejków eterycznych to genialne kosmetyki świadomego człowieka XXI wieku

100% Naturalne kosmetyki do pielęgnacji ciała CV Primary Essence jakimi są oleje do ciała, to wyjątkowa jedyna w swoim rodzaju pielęgnacje XXI wieku jakie ma zalety? jest całkowita bezpieczna dla skór wrażliwych i hiper wrażliwych, natychmiastowy i długotrwały efekt kosmetyczny i profilaktyka zdrowia w harmonii z naturą, stosowanie tego typu kosmetyków do pielęgnacji codziennej to stanowcze ograniczenie dostarczania toksyn w postaci pochodnych ropy naftowej, do organizmu, które odkładają się w twojej wątrobie.
Marka zadbało o to żeby działać na wielu płaszczyznach nie tylko kosmetycznie ale również emocjonalnie, zadbała o to żeby podczas stosowania olejki eteryczne jako substancje aktywne nie tylko działały na problem kosmetyczny ale również sprawiały przyjemność w ich stosowaniu.
Bądź świadoma stosuj oleje do pielęgnacji codziennej ciała a zobaczysz wyjątkowy efekt. Oleje tłoczone na zimno a w szczególności olej ze słodkiego migdała to kosmetyki bardzo wydajne całkowicie wchłaniają się w skórę i nie zatykają porów w naszym asortymencie znajdziecie genialne oleje:
Ujędrniający biust,
Ujędrniający ciało,
Odchudzający,
Na reumatyzm,
Na rozstępy,
Dla kobiet w ciąży,
Na problemy ze zmęczonymi nagami,
Anty stres,
Afrodyta – Sensuality ,
Nagietek
Nasze oleje to doskonały pomysł na prezent.
Teraz możesz je mieć 20% taniej wpisując kod Avanti
Zapraszamy.
Więcej informacji na temat naszych olejków do pielęgnacji ciała znajdziesz na naszej stronie.
Reklamy
Wyróżnione

Co warto wiedzieć o olejkach eterycznych

Olejki eteryczne to substancje lotne, pozyskiwane z żywych roślin w procesie destylacji, enfleurage, maceracji, tłoczenia, ekstrakcja glikolikowa.
Olejek eteryczny posiada liczne właściwości, działa na poziomie kosmetycznym, terapeutycznym, emocjonalnym i leczniczym używane w medycynie naturalnej na różnego typu schorzenia i choroby. Przemysł farmaceutyczny bardzo chętnie sięga po nie jako skoncentrowane substancje lecznicze.
Żeby zrozumieć co to jest aromaterapia i z czego składają się olejki eteryczne

SKŁAD OLEJKU ESENCJONALNEGO

PRZYKŁADY

OLEJKI ESENCJONALNE KTÓRE MAJĄ TAKIE SKŁADNIKI

WŁAŚCIWOŚCI

NOMENKLATURA

ALKOHOLE

MONOTERPENY

LINALOL GERANIOL (1)Terpinen-4-OL (2) MENTOL (3)

Lawenda mięta, peti grani, palma rossa, drzewo herbaciane, majeranek, hyzop, imbir, cytronelal, geranium, jaśmin, mandarynka, palmarosa, szałwia esklarera, cyprys.

Antyseptyczne, bakteriobójcze, antywirusowe. Moczopędne, stymuluje system immunologiczny

– ol

ALDEHYDY (4)

CITRONELAL (5), GERENIOL, NERAL(6)

Lemongras, cytronela, imbir

Przeciwzapalnie, przeciwgrzybicznie, relaksująco

– al

ESTERES – ESTERY(7)

ACETAT DE LINALIN, ACETAT GERANIOLOWY, METIL SILICILATO – Salicylan metylu (8)

Rumianek, szałwia esklarea, lawenda geranium, ylang-ylang, bergamotka jaśmin, majeranek, jaśmin, Laurel, peti grani, pomelo

Rozkurczająco, przeciwzapalnie,

– il, – ato

ETERES – ETERY

EUGENOL(10), ANETOL (11), METIL, CAVICIL

Goździk, liść cynamonu, bazylia, koper włoski,

Przeciw kurczowo, wiatropędnie

– ol

CETONAS

TUYONA(12), VERBENONA (13)

Szałwia, hyzop, koper włoski, rozmaryn, kolendra

Stymulujące regenerację komórkową, mukolitycznym(9)

– ona

(1) Geraniol to organiczny związek chemiczny z grupy nienasyconych alkoholi terpenowych. Występuje w olejkach eterycznych. Posiada, przyjemny, intensywny zapach kojarzący się ze świeżością i pelargoniami, dlatego stosuje się go często w wielu kompozycjach zapachowych stosowanych w perfumach Jest głównym składnikiem olejku różanego, pelargoniowego i cytrynowego. (uwaga używany jako odrębny komponent jest alergenem uważany za silny alergen)

  1. Terpineol jest to alkohol terpenowy o wzorze sumarycznym C10H18O, 2-(4-Methyl-3-cyclohexenyl)-2-propanol, zawarty w olejkach drzew iglastych, np. w olejku sosnowym, a także w olejku herbacianym Malaleuca. Terpineol działa ogólnie pobudzająco, przeciwzapalnie, wykrztuśnie, odkażająco, żółciopędne, rozkurczowo, zwiększa przenikanie składników lipofilnych z jelit do krwi i do skóry. Hamuje rozwój wirusów, bakterii i grzybów. Zwiększa wydalanie moczu. Wcierany w skórę działa miejscowo rozgrzewająco i przeciwbólowo. Może być zastosowany w leczeniu kontuzji u zwierząt i ludzi (wcieranie) oraz jako substancja antybiotyczna i żółciopędna.
  1. Mentol –alkohol z grupy terpenów o ostrym, przenikliwym zapachu miętowym, stosowany masowo w przemyśle kosmetycznym i pomocniczych środkach farmaceutycznych. Mentol jest wyodrębniany głównie z mięty pieprzowej  i innych gatunków mięty Jest on jednym ze składników wielu eterycznych innych roślin.
  2. Grupa związków organicznych, są charakterystycznie pachnącymi i toksynami związkami chemicznymi o własnościach grzybo i bakteriobójcze. Aldehydy są to substancje będące w większości ciałami stałymi.
  3. Jest to alkohol monoterpenoid
  4. Organiczny związek chemiczny z grupy aldehydów jeden z izomerów cytratu.
  5. Estry są związkami organicznymi, w których grupa organiczna, zastępuje atom wodoru w kwas tlenu który jest kwasem nieorganicznym, Estry mogą być również utworzone z kwasami nieorganicznymi, takimi jak kwas węglowy (estry kwasu węglowego przyczyn), kwasu fosforowego (estry fosforanowe) lub kwasu siarkowego . Na przykład, siarczan dimetylu jest estrem, zwana niekiedy „ester dimetylowy.
  6. Salicylan metylu – organiczny związek chemiczny z grupy estrów, ester metylowy kwas salicylowy. Bezbarwna lub żółtawa ciecz o silnej, charakterystycznej woni. Związek znalazł zastosowanie w lecznictwie. Stosowany miejscowo na nieuszkodzoną skórę jako lek przeciwbólowy, przeciwzapalny i rozgrzewający. Używany również jako półprodukt w różnych syntezach chemicznych.
  7. powodujący upłynnienie i zmniejszenie lepkości śluzu w drogach oddechowych.Walczy z wolnymi rodnikami w komórkach, w których toczy się zapalenie. Pomaga oczyścić drogi oddechowe z wydzieliny.
  8. (10) Eugenol – to zwyczajowa nazwa chemicznego związku organicznego z grupy terpenów.

Eugenol jest 4-allilową pochodną gwajakolu. Utleniając eugenol można otrzymać wanilinę (14).
Eugenol jest związkiem zapachowym, będącym podstawowym składnikiem olejku z goździków. Występuje też w cynamonie. Jest to bezbarwna, oleista ciecz o przyjemnym ostrym zapachu kojarzącym się z goździkami. Posiada także właściwości antyseptyczne (odkażające) i znieczulające, dzięki czemu jest wykorzystywany w dentystyce do odkażania kanałów zębowych oraz w mieszaninie z tlenkiem cynku jako cement dentystyczny. Jest także stosowany jako plastyfikator niektórych tworzyw sztucznych.

11) Anetol, p-metoksypropenylobenzen, C10H12O – organiczny związek chemiczny zbudowany z reszty anizolu podstawionego w pozycji para grupą propylenową; zawiera szkielet styrenu (Ph−CH=CH2). Występuje naturalnie w niektórych roślinach, otrzymywany z olejków eterycznych anyżu i kopru.

Stosowany jako związek zapachowy w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i farmaceutycznym. Może być półproduktem do wytwarzania parametoksyamfetaminy. W związku z hydrofobowym jego charakterem, zawartość anetolu w wódkach i likierach anyżowych (takich jak turecka rakı lub grecka ouzo) odpowiada za zmętnienie i mlecznobiałą barwę trunku podczas rozcieńczania wodą – tzw. efekt ouzo.

12) Thujone jest keton i monoterpenu występująca naturalnie w dwóch diastereoizomerów formy: (-)-α-thujone i (+)-β-thujone. [1] [2] Ma mentol zapach. Mimo że jest znany jako związek chemiczny w duchu absynt , ostatnie badania wykazują, absynt zawiera tylko niewielkie ilości thujone, i może lub nie być odpowiedzialny za piołunu zgłaszane działania psychedelic. Thujone działa na GABA i 5-HT 3 receptorów [3] w mózgu. W wielu krajach wysokość thujone dopuszczalne w żywności lub produktów napój jest regulowane prawem.

W uzupełnieniu do (-)-α-thujone i (+)-β-thujone, są ich form enancjomerycznych, (+)-α-thujone i (-)-β-thujone:

  1. Verbenone to naturalny związek organiczny sklasyfikowany jako terpenowych , który występuje naturalnie w wielu roślinach. Chemiczny ma przyjemny, charakterystyczny zapach. Poza tym jest naturalnym składnikiem roślin, jak i jej analogi feromonów owadów. W szczególności, verbenone odgrywa ważną rolę w kontroli Southern kory sosny chrząszcz .
  1. Wanilina (nazwa systematyczna: 4-hydroksy-3-metoksybenzaldehyd, C8H8O3) – organiczny związek chemiczny posiadający kilka grup funkcyjnych: aldehydową -CHO, hydroksylową -OH i eterową -O-R. Stanowi jeden ze składników aromatycznych wanilii.
    Wanilina otrzymywana jest syntetycznie na dużą skalę i stosowana w przemyśle spożywczym i kosmetycznym jako związek zapachowy. U osób wrażliwych może wywołać podrażnienia skóry, egzemę, zmiany pigmentacji i kontaktowe zapalenie skóry. Znajduje się w rejestrze NIH niebezpiecznych związków chemicznych.W 2006 roku grupa japońskich badaczy kierowana przez Mayu Yamamoto opublikowała informacje o możliwości wyizolowania waniliny z kału krowiego. Wytwarzanie tego związku tą metodą jest tańsze, niż pozyskiwanie go z wanilii[2]. Odkrycie to przyniosło Mayu Yamamoto nagrodę Ig Nobla w roku 2007, a z okazji ceremonii rozdania nagród jedna z lodziarni w Cambridge wprowadziła do menu, jako jednorazową ciekawostkę, lody waniliowe o nazwie Yum-A-Moto Vanilla Twist zawierające wanilinę uzyskaną z krowiego kału.

SKŁAD OLEJKÓW ESENCJONALNEGO

PRZYKŁADY

OLEJKI ESENCJONALNE KTÓRE MAJĄ TAKIE SKŁADNIKI

WŁAŚCIWOŚCI

NOMENKLATURA

LACTONAS (15)

Bergatina, cumarina

Bergamotka, laurel, kolendra

Mukolitycznym(18)

OXIDOS

1,8- cineol (16), 1,4- cineol

Eukaliptus, drzewo herbaciane, hyzop, laurel, niauli

Stymulujący system immunologiczny wykrztuśny

– eno

HYDROCARBONOS MONOTERPENOS

Limoneno, pineno, mirceno (17),terpineno

(Cytrusy) cytryna, pomelo, pomarańcz, mandarynka, bergamotka) jałowiec, sosna, rozmaryn, colendra niauli, gałka muszkatołowa,  pierz czarny.

Antyseptyczny

-eno

FENOLES

Timol, carvacrol

Tymianek, oregano, cząber

Bakteriobójcze, stymulujący system immunologiczny, tonizujący organizm

– ol

HYDROCARBONOS SESQUITERPENOS

Cariofileno, bisaboleno, farneseno

Cedr, eucaliptus, kadzidło, pachula, vetiver

Rozkurczowo, antyvirusowy

– eno

ALCOHOLES

SESQUITERPENOS

Santalol, farnesol

Sandałowiec, cedr, inuli, pachuli, róża bułgarska

Rozkurczowo, bakteriobójczo, system immunologiczny

– ol

  1. (15) W chemii , lakton jest cyklicznym ester [1] , które mogą być postrzegane jako kondensacji produkt grupie alkoholowej -OH i kwasy karboksylowe grupy-COOH w tej samej cząsteczce .
  1. (16) Chociaż może być stosowany wewnętrznie jako środek aromatyzujący i medycyna składnika w bardzo małych dawkach, typowe dla wielu olejków eterycznych (olejki eteryczne), olejek eukaliptusowy jest toksyczne w przypadku połknięcia na wyższe niż normalne daw
  2. (17) Mircen (β-myrcen) – organiczny związek chemiczny z grupy węglowodórów nienasyconych pochodzenia naturalnego, należący do monoterpenów i stanowi składnik wielu olejków eterycznych. Posiada silne własności zapachowe. Jako czysta substancja jest wykorzystywany w przemyśle perfumeryjnym i farmaceutycznym. Jest też surowcem do produkcji takich substancji jak mentol, cytral, cytronelol, cytronelal, geraniol i nerol
  3. (18)powodujący upłynnienie i zmniejszenie lepkości śluzu w drogach oddechowych. Dział przeciw powstawaniu wolnych rodników w komórkach, w których toczy się zapalenie. Pomaga oczyścić drogi oddechowe z wydzieliny.

Trzeba jednak pamiętać że jeżeli chcesz stosować w kosmetyce, leczeniu olejki eteryczne zastosuj zapoznaj się z przeciwskazaniami, prawdziwe olejki eteryczne to potężne narzędzie może przynieść wiele dobra ale również może skutecznie zaszkodzić, dlatego ważne jest żeby przestrzegać podstawowych zasad w aromaterapii.

Rekomendowane olejków eterycznych:

Alchemia Urody od 1984 poszukujemy najlepszych olejków eterycznych na świecie .

IMG_1705
Wyróżnione

100% naturalne Mleczko do demakijażu Artesania

naturalne mleczko do demakijazu twarzy.jpgPoprostu Genialne mleczko do demakijażu do wszystkich rodzajów cery.
Jego wyjątkowy system dozowania sprawia że demakijaż staje się łatwy i przyjemny.
Skład tego mleczka to perfekcyjne połączenie wody pozyskiwanej z róży bułgarskiej i rumianku po destylacji tych roślin (hydrolaty), zawartość olejku z jojoba powoduje że mleczko do demakijażu jest wyjątkowo lekkim i skutecznym kosmetykiem który nie tylko głęboko oczyszcza ale również odżywia cerę.

Trzeba pamiętać że poprawny demakijaż to nieodłączny etap codziennej pielęgnacji twarzy.
Jest on niezbędny nawet jak nie używasz kosmetyków kolorowych to zanieczyszczenia atmosferyczne, cywilizacyjne tworzą na twojej twarzy film który może spowodować różne mniej przyjemne efekty jak krosty i wypryski.
Demakijaż powinno się wykonać po powrocie do domu zaraz po umyciu rąk dlaczego?,
ponieważ skóra musi jak najszybciej zacząć oddychać żeby nie spowodować nadmiernej produkcji sebum czego powodem może być nadmierne przetłuszczanie się cery a tym samym stanie się błyszcząca i mogą się pojawić zaskórniki, wypryski i krostki.
Jeżeli zajęcia domowe nie pozwalają wykonać demakijażu tuż po powrocie do domu to napewno zrób to przed pójściem spać, nigdy nie kładź się spać z brudną cerą.
Poprawny demakijaż uchroni twoją cerę od wielu przykrych niespodzianek.
Chcesz otrzymać więcej wskazówek dotyczących prawidłowej pielęgnacji?
Zapytaj naszego eksperta info@alchemiaurody.pl

Informacja rozszerzona
Dlaczego mleczko do demalijażu Artesania Agave?
Proste ze względu na swój skład.
100% naturalne mleczko do demakijażu twarzy ARTESANIA AGAVE

Skład:
Masło Murumuru to bogate źródło witamin antyoksydacyjnych A i C oraz kwasów z grupy omega 3 i 6.
Powstaje w wyniku tłoczenia na zimno nasion dziko rosnącej palmy Astrocaryum murumuru, która występuje w rejonach Amazonii. Działa antyalergicznie, przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Dodatkowo jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, zawiera prowitaminę A i witaminę C, dlatego polecane jest do stosowania w produktach przeciwstarzeniowych.
Dzięki swoim właściwościom nawilżającym oraz zmiękczającym masło murumuru określane jest często jako lanolina roślinna. Posiada kojące właściwości pielęgnacyjne, co oznacza, że jest ono idealnym produktem do stosowania w przypadku egzemy, łuszczycy, suchej i popękanej skóry, trądziku i podrażnień. Przywraca skórze elastyczność oraz dogłębnie ją odżywia i ujędrnia.
Masło kakaowe z Theobroma cacao drzewa Kakaowca, pochodzącego z wilgotnych lasów tropikalnych Ameryki Południowej i Środkowej
Zawiera witaminy, potas, magnez, wapno, żelazo oraz kwas oleinowy, dzięki któremu rewelacyjnie regeneruje i nawilża skórę.
Ponadto zawarte w nim naturalne antyutleniacze neutralizują działanie wolnych rodników niszczących skórę. Charakteryzuje się całkowitą zgodnością ze skórą, co oznacza, iż składniki w nim zawarte są łatwo tolerowane i wchłaniane przez skórę. Masło kakaowe może być z powodzeniem stosowane do skóry dojrzałej, eliminując zmarszczki oraz nadając jej gładkości i blasku.
Olej Jojoba
Ciekły wosk o złotym kolorze, ale ze względu na wygląd nazywany jest olejem. Otrzymywany jest z nasion Simmondsia Chinensis, poprzez tłoczenia ich na zimno, wykazuje bardzo wysoką zgodność biologiczną ze skórą, dzięki temu jest łatwo wchłaniany, jednocześnie odżywiając, nawilżając i zmiękczając skórę.
To produkt, który może być stosowany do każdego rodzaju skóry, a szczególnie trudnej w pielęgnacji. Jego odmienny skład w porównaniu do innych olejów czyni jego właściwości wyjątkowymi. Natłuszcza, zmiękcza i nawilża skórę suchą, jednocześnie reguluje wydzielanie sebum skóry tłustej, wspomaga leczenie trądziku. Ponadto to bardzo skuteczny preparat stosowany w pielęgnacji skóry wrażliwej. Przyspiesza gojenie się ran oraz regenerację komórek skóry.
Ekstrakt z Rumianku
Posiada flawonoidy, kumaryny, olejki eteryczne i polisacharydy, kwasy organiczne, sole mineralne, śluzy.
Działa przeciwzapalne, udrażniające, przeciwsłoneczne oraz antyrodnikowe, chroniąc tym samym naturalny system obronny organizmu przed utlenianiem.
Rumianek jest pomocny w przypadku: podrażnień, zranień, owrzodzeń oraz wyprysków skóry i błon śluzowych.
Działa: łagodząco i kojąco na podrażnioną oraz opuchniętą skórę ciała i oczu.
Hydrolat Róży Damasceńskiej (bułgarski)
Woda kwiatowa z bułgarskiej róży damasceńskiej to 100% destylat, naturalny i bez konserwantów, wytwarzany z płatków tej rośliny. Właściwości hydrolatu (działanie):
łagodzące,
przeciwzapalne,
nawilżające,
relaksujące,
odświeżające.
Sok z Aloesu
Aloes jest rośliną wspomagającą regenerację naskórka. Jego silne właściwości nawilżające wpływają na zwiększenie elastyczności i jędrności skóry, jednocześnie odbudowując jej barierę lipidową. Stymuluje fibroblasty do syntezy kolagenu i elastyny, przywracając zdrowy oraz młody wygląd dojrzałej i zniszczonej skórze. Posiada działanie bakteriobójcze i oczyszczające, sprzyja likwidacji stanów zapalnych. Jest idealnym środkiem do pielęgnacji skóry trądzikowej i łojotokowej.
Olejek eteryczny z Palmarozy.
Reguluje produkcję sebum, stymuluje odnowę komórek skóry, przez co jest polecany do skóry dojrzałej. Jego intensywne działanie antybakteryjne sprawia, że szczególnie chętnie bywa wykorzystywany w recepturach produktów przeznaczonych do skóry zanieczyszczonej.
Woda i emulgator.
Środki ostrożności:
Produkt do użytku zewnętrznego, wyłącznie do użytku osobistego.
Unikaj bezpośredniego kontaktu z oczami.
Nie spożywaj, ważne nie jest dostępne dla dzieci.

Sposób użycia:
Należy nałożyć małą ilość na dłoń i delikatnie przenieść na suchą twarz masując palcami aż rozpuści makijaż. Należy zmyć bawełnianą ściereczką i wodą.
Mleczko oczyszczające ma na celu usunięcie makijażu i ma być pierwszym krokiem w procedurze oczyszczania.
https://sklep.alchemiaurody.pl/p362-mleczko-do-demakijazu-twarzy-150-ml-artesania-hand-made.html

Charakterystyka naszego mleczka do demakijażu twarzy:
– dobrze usuwa makijaż,
– łagodzi podrażnienia,
– odświeża skórę i przygotowuje ją do dalszego oczyszczania
– przyjemny zapach,
– delikatny dla oczu
– zmywa nawet bardzo trwały makijaż
– polecam przy dwuetapowym oczyszczania cery
– działanie kojące i łagodzące
–  nie podrażnia oczu
– odświeża
– łagodny myje
– skutecznie i szybko usuwa makijaż,
– delikatnie zmiękcza cerę
– bardzo przyjemne i łatwe użycie
– nawilża skórę
– dobrze przygotowuję cerę do dalszej pielęgnacji domowej
–  może być stosowany przy w pielęgnacji cery naczyniowej, wrażliwej, suchej zaczerwienionej
– dzięki swojemu składowi już na etapie demakijażu odżywia i nawilża
– wolny od składników ropopochodnych i silikonów,  dobry naturalny skład
– łagodna, przyjemnie pachnie dlatego stosowanie jego sprawia przyjemność
– polecany do cery alergicznej
– doskonale radzi sobie z usuwaniem nawet wodoodpornego makijażu, nadmiaru sebum, kurzu, brudu i innych zanieczyszczeń atmosferycznych
– genialny do cery problematycznej i w okresie dojrzewania

natura rodzi się w tobie

 

 

 

Tylko do 26/11/2018 20% z Avanti

Wyróżnione

Sklep Alchemia Urody i Avanti dla wszystkich wielbicieli ufundował 20% zniżki na zakupy w naszym sklepie www.sklep.alchemiaurody.pl trzeba jednak pamiętać że promocje nie sumują się.

Dlaczego warto kupować w sklepie Alchemia Urody?
Mamy doskonałe kosmetyki najwyższej jakości, luksusowe kosmetyki do pielęgnacji codziennej klasy profesjonalne, które nie tylko dostarczają wyjątkowych efektów kosmetycznych ale również są zdrowe.

Marka Artesania Agave Hand Made to marka która oferuje kosmetyki najwyższej jakości i czystości, jest wyjątkowa wykonana w minimalnym standardzie jaki jakie narzuca certyfikat ecocert.

Kosmetyki CV Primary Essence to kosmetyki które wykorzystują siłę natury, substancjami aktywnymi są olejki eteryczne które całkowicie naturalny potęgują działanie.

Sklep Alchemia Urody to nasze doświadczenie które pogłębiamy od 1988 r. jesteśmy liderami w tworzeniu 100% naturalnych holistycznych zabiegów na ciało i twarz, a z naszych procedur pracy korzysta wiele gabinetów kosmetycznych w kraju i zagranicą, naszymi partnerami są również hotele spa i wellness.
Alchemia Urody specjalizuje się w aromaterapii, posiadamy olejki eteryczne najwyższej klasy które nie tylko posiadają właściwości kosmetyczne, ale działają na nasze emocje, terapeutycznie, emocjonalnie i są alternatywą w leczeniu różnych śmiertelnych chorób.
Jeżeli potrzebujesz uzyskać więcej wiedzy na tema olejków eteryczny, olejów i ogólnie o aromaterapii zajrzy na naszą stronę www.alchemiaurody.pl 

Alchemia Urody to miejsce dla pasjonatów i profesjonalistów kosmetyki naturalne. sklep alchemia urody .jpg

 

Wyróżnione

100% naturalny olejek z Nagietka

Olejek z Nagietka 

NAGIETEK posiada liczne właściwości lecznicze i szerokie zastosowanie w kosmetyce

Olejek z nagietka niedoceniony olejek to prozdrowotny kosmetyk na wiele dolegliwości.
Pochodzeni z okolic basenu morza śródziemnego.

Jego wszechstronne działa lecznicze to: 

Doskonały na stany zapalne, przyspiesza gojenie się ran, regeneruje watrobę. 

Kwiat ceniony w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym. 

Olejek z nagietka to jeden z najbardziej uniwersalnych kosmetyków pozyskiwany z rośliny o właściwościach leczniczych i kosmetycznych, a to dzięki niezwykle bogatemu składowi w substancje aktywne. 

Posiada saponiny,  alkohole triterpenowe jak ich estry, flawonoidy, karotenoidy, sterole, kumaryny, substancje eteryczne.

Natomiast w płatkach kwiatów znajdziemy związki śluzowe, żywice, gorycze,  kwasy organiczne, poliacetyleny i polisacharydy, witaminę C i sole mineralne. 

Tak różnorodne substancje aktywne i ich znaczne stężenie sprawiają, że nagietek ma wszechstronne zastosowanie.

Nagietek: osłania żołądek

Ma działanie bakteriobójcze i przeciwzapalne, zwalcza i niszczy drobnoustroje, które sprzyjają powstawaniu stanom zapalnym śluzówki i owrzodzeniom żołądka. Działa ochronnie na śluzówkę żołądka i jelit, pobudza procesy regeneracyjne. Dlatego polecamy picie naparów z nagietka w szczególności osobom z ryzykiem choroby wrzodowej, dodatkowo ostatnie badania dowodzą że mogą zapobiegać rakowaceniu wrzodów żołądka i jelit.

Nagietek leczy stany zapalne posiada silne właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze, doskonale radzi sobie z paciorkowcami i gronkowcami, z powodzeniem wykorzystywany w leczeniu stanów zapalnych gardła, krtani, jamy ustnej, a także w zapaleniach spojówek.

Nagietek napar: wspomaga pracę wątroby

Przyśpiesza czynności i zwiększa ilość soku żołądkowego oraz żółci i ułatwia jej przepływ do dwunastnicy. Napary lub preparaty z nagietka są stosowane w nieżytach spowodowanych niedokwaśnością żołądka, nieżytach jelit.

Olejek z Nagietka poprawia stan skóry, wyjątkowo regeneruje skórę, pomaga w walce z niemal wszystkimi jej niedoskonałościami – zaskórnikami, trądzikiem, łuszczeniem się skóry wyjątkowy efekt przeciwdziała rozstępom, likwiduje szorstkość skóry, nawilża i zmiękcza,  działa  wygładzająco i ochronnie dzięki właściwościom antyoksydacyjnym. 

Olejek z nagietka polecany do skóry problematycznej, zniszczonej, suchej i wrażliwej.

Nagietek: łagodzi kobiece dolegliwości wmasuj na wilgotną skórę w okolice narządów kobiecych 

po podmyciu lub nasiadówek z naparu nagietka, wmasuj w okolice olejek nagietka to w sposób zasadniczy podniesie i poprawi dbanie o higienę intymną, zlikwiduje podrażnienia skóry, świądu czy upławów. 

Olejek z nagietka pomoże przy zaburzeniach miesiączkowych złagodzi bóle menstruacyjne.

Olejek z nagietka to doskonałe antidotum na stres, odprężenie, spowalnia tętno, obniża ciśnienie tętnicze krwi.

Dlatego polecamy wykonie kąpieli po stresującym dniu z dodatkiem nagietka a potem na jescze wilgotną skórę wmasować olejek z nagietka to w sposób wyjątkowy poprawi twój komfort snu i doskonałęgo samopoczucia. 

Olejek z Nagietka podobnie jak olejek dziurawca przyspiesza gojenie się ran, to dzięki zawartości karotenoidów i trójterpenów które przyśpieszają ziarninowanie się i gojenie uszkodzeń naskórka oraz przyśpiesza regeneracje naskórka. 

Olejek z nagietka nie tylko doskonale działa przy otarciach i drobnych urazach skóry, ale również przy poważniejszych; jak odleżynach, odmrożeniach, stanach zapalnych związanych z żylakami.

Natomiast napar z nagietka działa wzmacniająco a to dzięki 

saponinom trójterpenowym nagietek stymuluje układ immunologiczny, zwiększając ogólną odporność i zdolność do obrony przed mikroorganizmami chorobotwórczymi. Dlatego tak ważne jest jego stosowanie przy kuracjach nowotworowych.

Nagietek to coś wyjątkowego czego nie docenia człowiek XXI wieku.

Zobacz nasz olejek z nagietka na naszej stronie.

www.alchemiaurody.pl  

AU od 1988 r

AC calendula botella

co to jest aromaterapia ?

Wyróżnione

Czym są olejki eteryczny?  to lotne płyny powstające poprzez destylację, z żywych roślin medycznych, aromaterapia to sztuka używania olejków eterycznych dla poprawienia stan zdrowia, dobrze wypływa na efekty kosmetyczne , poprawia samopoczucie.

Olejek eteryczny składa się z wielu związków chemicznych witamin i oligoelementow, średnio jest ich około 350 różnych związków chemicznych i więcej.
Liczba składników jest wyższa, jednak często chemicy nie potrafią ich rozróżnić ponieważ są one takie delikatne i lotne że jest je bardzo ciężko je odczytać.
Dlatego też jest bardzo trudno zrekonstruować prawdziwy olejek eteryczny, a już praktycznie nie można go odtworzyć tych pozyskiwanych z kwiatów.

Olejki eteryczne z kwiatów to siła witalna.
Składniki z których stworzony jest olejek eteryczny to perfekcja natury synergia składów chemicznych która pozyskana jest w sposób naturalny z żywych i różnych części roślin jak: liście, kwiaty, gałęzie, kora, korzenie, żywica.
Podstawowe składniki olejków eteryczny i ich właściwości :
Kwasy: posiadają właściwości antyseptyczne i moczopędne.
Alkohole: energetyzujące antywirusowe, antyseptyczne i antybakteryjne.
Aldehydy: to nic innego jak zapach.
Estry: uspakajające i przeciw skurczowe
Fenole: Dezynfekujące, antywirusowe, stymulujące, oczyszczające rany, przeciw zapalne, przeciwbólowe i anestezjologiczne.
Terpeny: Chlorowodoroweny, odpowiedzialne za zapach.
Seskwiterpeny: przeciwzapalne i przeciw skurczowe.
Witaminy: A, B, C, D, E, PP, K.

Olejki eteryczne Yang czyli (+)
Bogate w alkohole, fenole, monoterpeny, Seskwiterpeny.

Olejki eteryczny Yin czyli (-)
są bogate w aldehydy, estry, ketony.

Pamiętaj tylko czyste nie rozcieńczone olejki eteryczne posiadają właściwości, fałszowane olejki eteryczne podrabiane tylko imitują zapach.

Polecane marki które oferują olejki eteryczne najwyższej jakości:
Artesania Agavearomaterapia.JPG

CV Primary Essence

Artesania kosmetyki naturalne najwyższej jakości

ARTESANIA AGAVE POSTAWOWE SKŁADY KOSMETYKÓWwyjątkowe najwyższej jakości i czystości doskonałe dla osób które cenią sobie dobre składy i szanują swoje zdrowie.  

OLEJEK BODY SCULPTOR ARTESANIA Olej ze Słodkich migdałów, Olej Orzechowy, Olej z Kiełków Pszenicy , Olej z oliwek i ekstrakt Carbenia z ostu, OE z Pomelo,Lawendy,Cytryny, Jałowca, Trawa Cytrynowa Olejek do ciała modelujący SKLEP ALCHEMIA URODY

KREM POD OCZY ARTESANIA Kiełki Pszenicy, Róża Mosceta. OE Geranium. Neroli. Maslo Murumuru.. Maslo Kakaowe. WIĘCEJ NA TEMAT TEGO GENIALNEGO KREMU POD OCZY ZNAJDZIESZ NA NASZEJ STRONIE W SKLEPIE ALCHEMIA URODY

KREM Z ELASTYNĄ ARTESANIA Elastyna i kolagen morski, wyciąg z głogu,  OE Paczula, Sandałowiec, Cedr, lecytyna sojowa WIĘCEJ INFORMACJI ZNAJDZIESZ NA NASZEJ STRONIE

KREM INTENSYWNIE REGENERUJĄCY Z KWASEM HIALURONOWYM ARTESANIAKwas hialuronowy roślinnego pochodzenia, olej z Róży Mosceta, Masło Karite, Olej z Orzecha Laskowego i Kiełków Pszenicy, Masło Murumuru, Masło Kakaowe, wyciąg z porzeczek, OE Drzewo Różane, Geranium, Mirra, Paczula, Palmarosa, Kadzidło, Neroli, Benjui SKLEP ALCHEMIA URODY

KREM UJĘDRNIAJĄCO-LIFTINGUJĄCY ARTESANIA Kolagen morski, eksatrakt z zielonej kawy, olej z oliwy, masło Karite, Maso Murumuru, Kakao, OE Cyprys, Paczula, Geranium, Lemongrass ZOBACZ W SKLEPIE ALCHEMIA URODY

KREM RÓŻA MOSCETA ARTESANIA Olej z Róży Mosceta,eksatrakt z Róży Mosceta, masło Karite, masło Murumuru, Kakao,  OE Drzewo Różane,  Geranium, Citronella, Cytryna. KREM RÓŻA MOSQUETA

PEELING DO TWARZY ARTESANIA Hydrolat różany, olej migdałowy, masło karite, nasiona Róży Mosceta, OE Rumianek i Cytryna

SERUM REGENERUJĄCE ARTESANIA Kwas hialuronowy roślinnego pochodzenia, olej z Róży Mosceta i Jojoba, Masło Karite, Olej z Orzecha Laskowego i Kiełków Pszenicy, Masło Murumuru, Masło Kakaowe, wyciąg z porzeczek,  OE Drzewo Różane, Geranium, Mirra, Paczula, Palmarosa, Kadzidło, Neroli, Benjui

SERUM UJĘDRNIAJĄCE ARTESANIA Kolagen morski, eksatrakt z zielonej kawy, olej z oliwy, masło Karite, Maso Murumuru, Kakao, OE Cyprys, Paczula, Geranium, Lemongrass

WODA KRÓLOWEJ WĘGIER ARTESANIA Macerat Rozmarynowy, OE Bergamota, Cytryna, Lavendina, Rozmaryn, Kadzidło, Mirra 

ŻEL KRÓLOWA EGIPTU ARTESANIA OE Kadzidło, Mirra, woda, 15% sól himalajska, gliceryna kokosowa

ŻEL DRZEWO HERBACIANE ARTESANIA OE Drzewo Herbaciane, Cytryna , Lawenda, Geranium, Rumianek woda, 15% sól himalajska, gliceryna kokosowa

ŻEL DLA DZIECI ARTESANIA Woda, 15% sól himalajska, gliceryna kokosowa OE Petit grain, pomarańcza, pomelo, lawenda, wyciąg z nagietka i dziurawca

ŻEL ANTYSTRESS ARTESANIA Woda, 15% sól himalajska, gliceryna kokosowa OE Pomelo, Lawenda, petitgrain, majeranek
WIĘCEJ Z NASZEJ OFERTY ŻELI DO MYCIA ZNAJDZIESZ NA NSZEJ STRONIE

 

logo al u agave