Wyróżnione

Olejek z Dziurawca i jego własciwości

naturalny olejek z dziurawca
olejek z dziurawca

Olejek z Dziurawca inaczej też nazywany olej świętojańskim dlaczego?

Ponieważ najlepszy olejek z dziurawca zgodnie z alchemicznymi przepisami wykonuje się ze świeżych kwiatów dziurawca zebranych właśnie w noc świętojańską, olejek z dziurawca to nic innego jak alchemiczny macerat wykonany w 100% na naturalnym oleju tłoczonym na zimno z pestek oliwek. 

W niektórych regionach świata nazywanym czerwonym olejem a to dlatego ponieważ zawiera on hyperycynę która nadaje mu czerwony purpurowy kolor, ciekawostką jest to że barwnik ten używano przy barwieniu wełny w Persji do wyplatania najwspanialszych dywanów na świecie. 

Najważniejsze właściwości:

  • przeciwdepresyjne
  • antyseptyczne, 
  • antybakteryjne, 
  • rozkurczowe, ściągające, 
  • pobudzające łaknienie 
  • przyśpiesza trawienie,

Działanie antydepresyjne, olejek z dziurawca wyjątkowo dobrze wpływa na psychikę człowieka uspakajający, dlatego bardzo często używany jest podczas auto-leczenia depresji, nerwic, lęków, stosowany jest również przez lekarzy w terapiach antydepresyjnych, przeciwdziała moczeniu nocnym u  dzieci.

Olej z dziurawca odznacza się dobrym działaniem napinającym, doskonale wpływa przy odbudowie tarczy dysku międzykręgowego, dlatego często używany jest podczas rehabilitacji kręgosłupa.

Dzięki właściwościom antybakteryjnym olejek z dziurawca wykorzystuje się do zwalczania gronkowca złocistego i wielu drobnoustrojów. Kwiat dziurawca bogaty jest w garbnik katechinowy dlatego olejek z dziurawca gwarantuje dobry rezultat na drobne naczynia krwionośne, doskonale sprawdza się w profilaktyce przeciwdziałając na zastoje krążenia obwodowego. 

Olejek z dziurawca przyśpiesza gojenie ran i wspomaga przy ich leczeniu, olejek z dziurawca doskonale sprawdza się przy odmrożeniach, oparzeniach, zakażeń skóry, owrzodzeniach żylakowych, nieżytów nosa, nawet przy zapaleniach gardła. 

Olejek z dziurawca może być stosowany doustne.
W formie masażu na powierzchni skóry olejek z dziurawca przyczynia się do przywracania pigmentu w bielactwie.
Olejek z Dziurawca sprawdza się przy kuracjach związanych z woreczkiem żółciowym przykładowo przy stosowaniu zastoju żółci w pęcherzyku żółciowym.
Olejek z Dziurawca również doskonale wpływa przy kuracjach kamicy żółciowej i zaburzeniach pracy wątroby., wspomaga leczenie przy stanach zapalnych błony śluzowej żołądka, można go stosować również do płukania jamy ustnej przy stanach zapalnych. 

Olejek z dziurawca wykazuje pozytywne działanie podczas kuracji żołądkowych bóle i wzdęcia reguluje wydzielanie się soków w żołądku.
Olejek z Dziurawca posiada również działanie moczopędne dlatego spostrzegany jest jo preparat detoksykujący.

Polecamy macerat olejku dziurawca Artesania Agave dostępny w naszym sklepie.

W przemyśle kosmetycznym zalecany do stosowania do ciała na skóry suche, wrażliwe, swędzące, dobry efekt w leczeniu reumatyzmu i przy zabiegach na cellulit.

Dobry efekt łagodzący przy bólach kręgosłupa, pleców, lumbago i rwie kulszowej.

Olej z dziurawca odznacza się dobrym działaniem napinającym, doskonale wpływa przy odbudowie tarczy dysku międzykręgowego. Dlatego często używany jest podczas rehabilitacji kręgosłupa. 

Alchemia Urody profilaktyka zdrowia i uroda. 

Wybieraj tylko preparaty najwyższej jakości. 

Masz pytania pisz lub dzwoń.

email: info@alchemiaurody.pl

Tel: 513 109 909 

Nasz cel to zdrowie i doskonałe samopoczucie
Joanna Stajszczak 

https://sklep.alchemiaurody.pl/p390-olej-dziurawca-art-hand-made-60-ml.html

Olejek z marchewki, naturalna kosmetyka dla świadomych

olejek z marchewki
olejek z marchewki 150 ml.
olejek marchewka
O.E. marchewka 17 ml.

Marchewka. Warzywo składa się z korzenia i części zielonej kwitnie na biało zapach słodki mocny.

Z marchewki pozyskuje się olejek, w dwojaki sposób za pomocą tłoczenia na zimno nasion lub maceratu korzenia w oleju ekstra virgen z oliwek. 

Te dwa olejki mają podobne właściwości i są to substancje oleiste które można nakładać bezpośrednio na ciało.
Olejek z marchewki 

Z marchwi pozyskuje się również olejek eteryczny z nasion za pomocą destylacji parowej.
Olejek eteryczny z marchewki

Podsumowując z marchewki mamy dwa olejki olejek jako substancje oleista i olejek eteryczny substancja lotna.

Olejek z marchewki jako substancja oleista posiada inne działanie można go bezpośrednio nakładać na ciało, fałszem jest opinia o olejach naturalnych że zatykają pory skóry.

Olej tłoczone na zimno mają mniejszą cząsteczkę w porównaniu z komórką skóry, dlatego przekraczają barierę naskórka. 

To oleje oleje parafinowe pochodne ropy naftowej zatykają pory skóry.

Olejek z marchewki posiada wiele zastosowań:

Jest doskonałym 100% naturalnym samoopalaczem to za sprawą beta- karotenu który wyjątkowo pozytywnie wpływa na koloryt skóry nadając jej delikatny śniady kolor.

Do najważniejszych własciwości na naszą skórę można zaliczyć silne działanie przeciwzmarszczkowe, regenerujące, głęboko nawilżające i ujędrniające.

Osoby z cerami suchymi z widocznymi postępującymi procesami starzenia, doskonały dla cery dojrzałej. 

Dzięki zawartości witaminy A i E jest dobrym antyoksydantem czego efektem jest działanie przeciw wolnym rodnikami które przyczyniają się do powstawania zmarszczek.

Natomiast naturalna witamina A zawarta w olejku z marchewki gwarantuje że nasza skóra nie będzie traciła wilgoci, skutecznie regeneruje podrażnione skóry, a zawarty w olejku retinol pobudza produkcję kolagenu.

Olejek z marchewki ceniony jest razem z olejem z orzecha laskowego do pielęgnacji włosów, to sprawdzony naturalny kosmetyk który posiada pozytywne działanie na włosy które stają się wygładzone miękkie, puszyste, nawilżone i odżywione.

Jak stosować olejek z marchewki.

Trzeba pamiętać że olejek z marchewki posiada intensywną pomarańczową barwę poplamienie jasnych ubrań może sprawić dużo kłopotów z ich wypraniem.

Olejek z marchewki zawsze stosuj na czystą i wilgotną skórę, mieszając go z solą z morza martwego i olejkiem eterycznym z marchewki stworzysz wyjątkowy peeling skóry, 

Doskonale nadaje się do masażu całego ciała. 

Może być stosowany bezpośrednio na twarz szyję i dekolt, ale pamiętaj zawsze na wilgotną skórę po demakijażu. 

Przed myciem włosów nałóż olej na włosy i pozostaw tak na około 20 minut, następnie umyj włosy neutralnym szamponem do włosów marki Artesania który jest wolny od szkodliwych SSL-ów wykonanym zgodnie z wytycznymi certyfikatu ecocert. 

Olejek z marchewki rekomendujemy wszystkim osobą które mają skłonności do alergii skórnych na wysoko przetworzone kosmetyki do ciała i twarzy. 

Oleje to kosmetyki nie przetwarzane proste dlatego tak dobrze są przyswajalne przez osoby z super wrażliwymi skórami.

Natomiast olejek eteryczny z marchewki to prawdziwa bomba atomowa która posiada wyjątkowo silne właściwości.

Jedną z najważniejszych właściwości olejku eterycznego z marchewki to wykorzystanie go w leczeniu anoreksji.

Pozyskiwany z nasion marchewki rosnącej dziko (daucus carota) 

skład chemiczny olejku eterycznego z marchewki to a-pineno, canfeno, b-pineno, sabineno, mirceno, y-terpineno, limoneno, b-bisaboleno, acetato de geranilo i carotol.

Działanie antyseptyczne, oczyszczające, leczy ropnie, zapalenia skóry, doskonały na czyraki, wrzody i inne choroby skóry

Odżywia, wzmacnia i odmładza skórę

Łagodzi ból menstruacji

Pomaga stymulować apetyt

Poprawia zaburzenia czynności wątroby i pęcherzyka żółciowego, szczególnie uznawany w leczeniu stanów zapalnych wątroby, zapalenia jelita grubego, jelit

Pobudza układ limfatyczny, pomaga kobietom w produkcji mleka matki po porodzie

Uznany za wyjątkową skutecznością w leczeniu kamieni nerkowych. Doskonały dla osób mających problemy z oddychaniem i układem oddechowym.

Jak stosować: najlepiej z olejkiem z marchewki mieszając kilka kropli i wmasować na jeszcze wilgotną skórę w rejonie narządu lub zmian skórnych. Substancje eteryczne łatwo przedostają się do krwiobiegu i skutecznie działają na różnego typu schorzenia. 

Są lekarze i aromaterapeuci, którzy sugerują żeby rozcieńczyć trzy krople oleju w wodzie i przyjmować go doustnie i tak trzy razy dziennie, aby szybciej zadziałać i skorzystać z jego właściwości leczniczych w szczególności podczas leczenia problemów oddechowych i trawiennych. W każdym razie przed przyjęciem tego oleju doustnie należy zasięgnąć porady lekarza lub dyplomowanego aromaterapeuty.

Czy to bezpieczne?

Olejek eteryczny z marchwi nie jest toksyczny. Jednakże, podobnie jak inne olejki eteryczne, nigdy nie powinien być używany podczas ciąży. Olej ten może powodować krwawienie u kobiet w ciąży.

Osoby chore na padaczkę nie mogą w ogóle stosować olejków eterycznych, ponieważ mogą one powodować nadmierną stymulację, co może prowadzić do poważniejszych skutków ubocznych.

Efekty uboczne

Uważa się że olej z marchwi niema skutków ubocznych przy prawidłowym stosowaniu, jednak olejek z dzikiej marchewki zwiększa ryzyko wrażliwości na słońce z powodu wysokiej zawartości furanokumaryny, która ma działanie fotouczulające.

Nie nakładaj oleju eterycznego z marchewki bezpośrednio na skórę bez uprzedniego wymieszania go z olejem nośnikowym, najlepiej olejem tłoczonym na zimno z migdała.

Jeżeli jesteś osobą super wrażliwą wykonaj najpierw test skórny. Na przykład umieść kroplę oleju na małej powierzchni skóry i odczekaj 24 godziny. Jeśli wystąpią jakiekolwiek objawy podrażnienia, należy przerwać stosowanie.

Przedawkowanie tego oleju może spowodować wymioty i drgawki.
Zalecamy skonsultowanie się z lekarzem specjalizującym się w aromaterapii lub dyplomowanym aromaterapeutą. 

Musisz pamiętać żeby terapie olejami i olejkami eterycznymi miały sens musisz używać olejków 100% naturalnych nie mieszanych nie rekonstruowanych czy budowanych z ropy naftowej takie płyny imitujące olejki eteryczne z pewnością zaszkodzą. 

Chcesz uzyskać więcej informacji na temat olejków eterycznych zapytaj naszych specjalistów. 

email: info@alchemiaurody.pl 

Olejki eteryczne

Oleje bazowe

Wyróżnione

Kosmetyki do zadań specjalnych dla niemowląt i dzieci.

Artesania Agave z Alchemia Urody ostatnio zaprezentowała bardzo nowoczesne kosmetyki dla niemowląt i dzieci, i nic w tym nie było dziwnego ponieważ pasjonaci kosmetyki naturalne w Artesanii tworzą wyjątkowe kosmetyki, ale tym razem po sprawdzeniu składów okazało się że są to kosmetyki faktycznie wyjątkowe, zaczym przejdę do omówienia tych kosmetyków trzeba się zastanowić dlaczego warto zainwestować w trochę droższe dobre kosmetyki naturalne.

– stosując kosmetyki naturalne od pierwszych dni poczęcia dziecka oznacza to że już na starcie zadbasz o jego zdrowie, pewnie zadaje sobie pytanie jak to jest możliwe, no właśnie? tanie kosmetyki nawet te które mają napisane przetestowane dermatologiczne praktycznie nie gwarantują nic, jest slogan marketingowy, podobnie jak ten dostępny tylko w aptece, ale czy w tej aptece jest tak zdrowo?

żel do mycia dla dzieciMy natomiast prezentujemy dwa kosmetyki naturalne do codziennej pielęgnacji domowej,
Genialny żel do mycia i kąpieli który nie tylko ma za zadanie myć ale również zadbać o lipidową barierę ochronna noworodka która jest tak ważna, dlatego w tym żelu do mycia nie znajdziecie agresywnych ssl-ów i innych irytujących chemicznych składnik

Precyzyjnie dopasowane olejki eteryczne jak lawenda pomarańcz to w wielkim stopniu działanie kojące na zmysły, dostarczają harmonii emocjonalnej łagodzą zmysły uspokajają oferują zdrowy i głęboki sen.
Baza tego żelu jest delikatna gliceryna z kokosa, ekstrakt z nagietka i dziurawca doskonale wpływa na wspomnianą barierę lipidową skóry dodatkowo wpływa łagodząco na ewentualne zaczerwieniania czy odparzenia przez super syntetyczne pieluchy ekstra.

Skład: *Water, *calendula officinalis &extract, *hypéricum perforatum &extract, #alcohol sulfate, #betaine, cocomide dea, *glycerin, phosphoric acid. #potassium sorbate, #sodium benzoate, “*oleum essentia: *citrus aurantium folium, citrus sinensis, *citrus paradisi, *lavandula angustifolia, and other natural essential oils“, #lactic acid, *Himalayan salt (*sodium clorhide).
* składnik 100% natural. # składnik aprobowany przez certyfikat  Ecocert.
& składnik certyfikowany przez  Ecocert (Organic Certification Organization).

Ten bezpieczny żel do mycia najmłodszych to prawdopodobnie w tej chwili najlepszy żel na rynku w sektorze kosmetyki naturalnej.
https://sklep.alchemiaurody.pl/p97-zel-do-mycia-i-kapieli-dla-dzieci-art-hand-made.html

Drugim fantastycznym kosmetykiem 100% naturalnym jest Olejek do ciała dla niemowląt i dzieci.
Stworzony na bazie oleju tłoczonego na zimno ze słodkiego migdała, sprawia że skóra niemowlęcia zawsze jest odpowiednio nawilżona odżywiona i elastyczna, podobnie jak w żelu zastosowano identyczną synergię olejków eterycznych które mają za zadanie dostarczyć równowagi emocjonalnej pomiędzy duszą i ciałem, głębokiego i zdrowego snu bez lęków, olejek doskonale sprawdza się dla dzieci super pobudliwych i aktywnych. olejek dla niemowląt i dzieci to prawdziwe arcydzieło w służbie najmłodszych od pieszych choliwka dla niemowląt .jpgwil na ziemi.

Czym tak naprawdę wyróżnia ten olejek od innych?
Unikalnym 100% naturalnym składem:
*Prunus amygdalus dulcis-oil, *hypericum perforatum **olea oil. *oleum essentia: *lavandula angustifolia, *citrus paradisi, *citrus aurantium fŏlĭum, *citrus medica limonum, and other natural essential oils”.
*Ingrediente 100% natural.
** składnik pochodzący z uprawy ekologicznej certyfikat CCPAE.
Artesania tworzy kosmetyki które sama używa jej wielka rodzina: dzieci wnuki, prawnuki, siostry i bracia kuzyni ci wszyscy których kochają, zostań członkiem naszej rodziny.
Ten olejek znajdziesz w sklepie Alchemia Urody

Musisz zadać sobie pytanie czy zależy ci na zdrowiu i doskonałym samopoczuciu twoich dzieci, niemowląt i bkiskich, jeżeli tak to trochę wyższa cena od ogólnie dostępnych kosmetyków produkowanych masowo nie powinna cię przestraszyć to długoterminowa inwestycja nie tylko dla twoich dzieci ale to również komfort dla ciebie kiedy widzisz dzieci zdrowe, piękne i uśmiechnięte.

Proszę pamiętać że po te kosmetyki chociaż przeznaczone są dla najmłodszych chętnie sięgają dorośli, dlaczego? ponieważ posiadają zniewalający zapach który przypomina dorosłym beztroskie lata młodości.

Artesania to więcej niż luksusowe kosmetyki wykonane ręcznie wykonane w krótkich seriach to profilaktyka zdrowia stworzona poprzez alchemicznych mistrzów aromaterapii, botaników i chemików którzy cenią sobie w sposób wyjątkowo zdrowie nie tylko swoje ale również innych.

Ciesz się tymi wspaniałymi kosmetykami, żyj zdrowo długo i szczęśliwie.

Natura rozpoczyna się w tobie

alchemia urody profesjonal logo zm

Wyróżnione

Medycyna alternatywna i olejki eteryczne.

medycyna naturalna.jpgMedycyna naturalna🌿 a w szczególności olejki eteryczne od ponad 3000 lat p.n.e. używane były stosowane w leczeniu i profilaktyce zdrowia. Nasi Mistrzowie Aromaterapii Alchemicy na podstawie starożytnych zapisów, stworzyli wyjątkową mieszankę olejków eterycznych ZDROWY ODDECH, to mieszanka która nie tylko poprawia jakość powietrza w pomieszczeniu eliminując bakterie i wirusy znajdujące się w powietrzu, ale również poprawia odporność osobą które ją stosują. Doskonale się sprawdza w leczeniu grypy i chorób związanych z układem oddychania.
Więcej na jej temat poczytasz na naszej stronie:
https://sklep.alchemiaurody.pl/p412-mieszanka-olejkow-eterycznych-zdrowy-oddech-artesania-hand-made.html

Trzeba pamiętać że tylko prawdziwe olejki eteryczne posiadają właściwości lecznicze, na rynku można znaleść wiele płynów imitujących te prawdziwe ale mogą one bardziej zaszkodzić niż pomóc, wybieraj tylko te które działają.

Artesania Agave Sklep on line dla świadomych 

Wyróżnione

100% naturalny Olejek Ujędrniający Ciało i Biust

kosmetyk ujędrniający biust i ciało100% naturalny olejek ujędrniający ciało i biust, zbudowany na bazie oleju ze słodkiego migdała i synergii wyjątkowych olejków eterycznych między innymi cytryny, geranium, i innych najwyższej jakości i czystości olejków eterycznych. 
Artesania Agave to kosmetyki dla świadomych.
Nasze kosmetyki przeznaczone są dla osób świadomych które cenią sobie jakość i zdrowie, nasze kosmetyki to profilaktyka zdrowia, ale jak to?, no właśnie ze względu na to że kosmetyki tworzone są przez małą manufakturę rodziną pasjonatów w krótkich seriach, bardzo sobie cenią jakość poszczególnych składników a kosmetyki wykonane są tak zrobione  jakby oni sami z nich później korzystali.
Olejek ujędrniający tkanki i biust to geniusz Mistrzów Aromaterapii i Alchemii którzy skrupulatnie wybierają składniki do budowy swoich jedynych w swoim rodzaju eliksirów piękna.

Wybrane składniki  aktywne połączone z fenomenem ludzkiego dotyku przynosi fizyczną i mentalną odnowę oraz uaktywnia wewnętrzne siły witalne. 

Synergia olejków eterycznych szybko i skutecznie wspomaga procesy ujędrniające tkanki skóry. Cupressus sempervirens pobudza metabolizm fibroblastów, stymulując je do syntezy kolagenu i elastyny. Pobudza także syntezę kwasu hialuronowego powodując wzrost gęstości i elastyczności skóry, oraz poprawę jej nawodnienia. 

Inne ekstrakty mają właściwości odmładzające – są bogatym źródłem witamin A i C, potasu, wapnia, magnezu, polifenoli i witamin z grupy B. Doskonale regenerują, wzmacniają i poprawiają witalność skóry zmęczonej, w składzie widoczna witamina E, oryzanol i tokotrienol przywracają  skórze jędrność i elastyczność, chronią przed wolnymi rodnikami, zapobiegają przedwczesnemu starzeniu oraz pobudza metabolizm skórny.

Końcowy efekt to  skóra jedwabiście gładka ujędrniona o wspaniałym dotyku.

 
alchemia urody profesjonal logo zm
Wyróżnione

Olej naturalne i mieszanki olejków eterycznych to genialne kosmetyki świadomego człowieka XXI wieku

100% Naturalne kosmetyki do pielęgnacji ciała CV Primary Essence jakimi są oleje do ciała, to wyjątkowa jedyna w swoim rodzaju pielęgnacje XXI wieku jakie ma zalety? jest całkowita bezpieczna dla skór wrażliwych i hiper wrażliwych, natychmiastowy i długotrwały efekt kosmetyczny i profilaktyka zdrowia w harmonii z naturą, stosowanie tego typu kosmetyków do pielęgnacji codziennej to stanowcze ograniczenie dostarczania toksyn w postaci pochodnych ropy naftowej, do organizmu, które odkładają się w twojej wątrobie.
Marka zadbało o to żeby działać na wielu płaszczyznach nie tylko kosmetycznie ale również emocjonalnie, zadbała o to żeby podczas stosowania olejki eteryczne jako substancje aktywne nie tylko działały na problem kosmetyczny ale również sprawiały przyjemność w ich stosowaniu.
Bądź świadoma stosuj oleje do pielęgnacji codziennej ciała a zobaczysz wyjątkowy efekt. Oleje tłoczone na zimno a w szczególności olej ze słodkiego migdała to kosmetyki bardzo wydajne całkowicie wchłaniają się w skórę i nie zatykają porów w naszym asortymencie znajdziecie genialne oleje:
Ujędrniający biust,
Ujędrniający ciało,
Odchudzający,
Na reumatyzm,
Na rozstępy,
Dla kobiet w ciąży,
Na problemy ze zmęczonymi nagami,
Anty stres,
Afrodyta – Sensuality ,
Nagietek
Nasze oleje to doskonały pomysł na prezent.
Teraz możesz je mieć 20% taniej wpisując kod Avanti
Zapraszamy.
Więcej informacji na temat naszych olejków do pielęgnacji ciała znajdziesz na naszej stronie.
Wyróżnione

Co warto wiedzieć o olejkach eterycznych

Olejki eteryczne to substancje lotne, pozyskiwane z żywych roślin w procesie destylacji, enfleurage, maceracji, tłoczenia, ekstrakcja glikolikowa.
Olejek eteryczny posiada liczne właściwości, działa na poziomie kosmetycznym, terapeutycznym, emocjonalnym i leczniczym używane w medycynie naturalnej na różnego typu schorzenia i choroby. Przemysł farmaceutyczny bardzo chętnie sięga po nie jako skoncentrowane substancje lecznicze.
Żeby zrozumieć co to jest aromaterapia i z czego składają się olejki eteryczne

SKŁAD OLEJKU ESENCJONALNEGO

PRZYKŁADY

OLEJKI ESENCJONALNE KTÓRE MAJĄ TAKIE SKŁADNIKI

WŁAŚCIWOŚCI

NOMENKLATURA

ALKOHOLE

MONOTERPENY

LINALOL GERANIOL (1)Terpinen-4-OL (2) MENTOL (3)

Lawenda mięta, peti grani, palma rossa, drzewo herbaciane, majeranek, hyzop, imbir, cytronelal, geranium, jaśmin, mandarynka, palmarosa, szałwia esklarera, cyprys.

Antyseptyczne, bakteriobójcze, antywirusowe. Moczopędne, stymuluje system immunologiczny

– ol

ALDEHYDY (4)

CITRONELAL (5), GERENIOL, NERAL(6)

Lemongras, cytronela, imbir

Przeciwzapalnie, przeciwgrzybicznie, relaksująco

– al

ESTERES – ESTERY(7)

ACETAT DE LINALIN, ACETAT GERANIOLOWY, METIL SILICILATO – Salicylan metylu (8)

Rumianek, szałwia esklarea, lawenda geranium, ylang-ylang, bergamotka jaśmin, majeranek, jaśmin, Laurel, peti grani, pomelo

Rozkurczająco, przeciwzapalnie,

– il, – ato

ETERES – ETERY

EUGENOL(10), ANETOL (11), METIL, CAVICIL

Goździk, liść cynamonu, bazylia, koper włoski,

Przeciw kurczowo, wiatropędnie

– ol

CETONAS

TUYONA(12), VERBENONA (13)

Szałwia, hyzop, koper włoski, rozmaryn, kolendra

Stymulujące regenerację komórkową, mukolitycznym(9)

– ona

(1) Geraniol to organiczny związek chemiczny z grupy nienasyconych alkoholi terpenowych. Występuje w olejkach eterycznych. Posiada, przyjemny, intensywny zapach kojarzący się ze świeżością i pelargoniami, dlatego stosuje się go często w wielu kompozycjach zapachowych stosowanych w perfumach Jest głównym składnikiem olejku różanego, pelargoniowego i cytrynowego. (uwaga używany jako odrębny komponent jest alergenem uważany za silny alergen)

  1. Terpineol jest to alkohol terpenowy o wzorze sumarycznym C10H18O, 2-(4-Methyl-3-cyclohexenyl)-2-propanol, zawarty w olejkach drzew iglastych, np. w olejku sosnowym, a także w olejku herbacianym Malaleuca. Terpineol działa ogólnie pobudzająco, przeciwzapalnie, wykrztuśnie, odkażająco, żółciopędne, rozkurczowo, zwiększa przenikanie składników lipofilnych z jelit do krwi i do skóry. Hamuje rozwój wirusów, bakterii i grzybów. Zwiększa wydalanie moczu. Wcierany w skórę działa miejscowo rozgrzewająco i przeciwbólowo. Może być zastosowany w leczeniu kontuzji u zwierząt i ludzi (wcieranie) oraz jako substancja antybiotyczna i żółciopędna.
  1. Mentol –alkohol z grupy terpenów o ostrym, przenikliwym zapachu miętowym, stosowany masowo w przemyśle kosmetycznym i pomocniczych środkach farmaceutycznych. Mentol jest wyodrębniany głównie z mięty pieprzowej  i innych gatunków mięty Jest on jednym ze składników wielu eterycznych innych roślin.
  2. Grupa związków organicznych, są charakterystycznie pachnącymi i toksynami związkami chemicznymi o własnościach grzybo i bakteriobójcze. Aldehydy są to substancje będące w większości ciałami stałymi.
  3. Jest to alkohol monoterpenoid
  4. Organiczny związek chemiczny z grupy aldehydów jeden z izomerów cytratu.
  5. Estry są związkami organicznymi, w których grupa organiczna, zastępuje atom wodoru w kwas tlenu który jest kwasem nieorganicznym, Estry mogą być również utworzone z kwasami nieorganicznymi, takimi jak kwas węglowy (estry kwasu węglowego przyczyn), kwasu fosforowego (estry fosforanowe) lub kwasu siarkowego . Na przykład, siarczan dimetylu jest estrem, zwana niekiedy „ester dimetylowy.
  6. Salicylan metylu – organiczny związek chemiczny z grupy estrów, ester metylowy kwas salicylowy. Bezbarwna lub żółtawa ciecz o silnej, charakterystycznej woni. Związek znalazł zastosowanie w lecznictwie. Stosowany miejscowo na nieuszkodzoną skórę jako lek przeciwbólowy, przeciwzapalny i rozgrzewający. Używany również jako półprodukt w różnych syntezach chemicznych.
  7. powodujący upłynnienie i zmniejszenie lepkości śluzu w drogach oddechowych.Walczy z wolnymi rodnikami w komórkach, w których toczy się zapalenie. Pomaga oczyścić drogi oddechowe z wydzieliny.
  8. (10) Eugenol – to zwyczajowa nazwa chemicznego związku organicznego z grupy terpenów.

Eugenol jest 4-allilową pochodną gwajakolu. Utleniając eugenol można otrzymać wanilinę (14).
Eugenol jest związkiem zapachowym, będącym podstawowym składnikiem olejku z goździków. Występuje też w cynamonie. Jest to bezbarwna, oleista ciecz o przyjemnym ostrym zapachu kojarzącym się z goździkami. Posiada także właściwości antyseptyczne (odkażające) i znieczulające, dzięki czemu jest wykorzystywany w dentystyce do odkażania kanałów zębowych oraz w mieszaninie z tlenkiem cynku jako cement dentystyczny. Jest także stosowany jako plastyfikator niektórych tworzyw sztucznych.

11) Anetol, p-metoksypropenylobenzen, C10H12O – organiczny związek chemiczny zbudowany z reszty anizolu podstawionego w pozycji para grupą propylenową; zawiera szkielet styrenu (Ph−CH=CH2). Występuje naturalnie w niektórych roślinach, otrzymywany z olejków eterycznych anyżu i kopru.

Stosowany jako związek zapachowy w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i farmaceutycznym. Może być półproduktem do wytwarzania parametoksyamfetaminy. W związku z hydrofobowym jego charakterem, zawartość anetolu w wódkach i likierach anyżowych (takich jak turecka rakı lub grecka ouzo) odpowiada za zmętnienie i mlecznobiałą barwę trunku podczas rozcieńczania wodą – tzw. efekt ouzo.

12) Thujone jest keton i monoterpenu występująca naturalnie w dwóch diastereoizomerów formy: (-)-α-thujone i (+)-β-thujone. [1] [2] Ma mentol zapach. Mimo że jest znany jako związek chemiczny w duchu absynt , ostatnie badania wykazują, absynt zawiera tylko niewielkie ilości thujone, i może lub nie być odpowiedzialny za piołunu zgłaszane działania psychedelic. Thujone działa na GABA i 5-HT 3 receptorów [3] w mózgu. W wielu krajach wysokość thujone dopuszczalne w żywności lub produktów napój jest regulowane prawem.

W uzupełnieniu do (-)-α-thujone i (+)-β-thujone, są ich form enancjomerycznych, (+)-α-thujone i (-)-β-thujone:

  1. Verbenone to naturalny związek organiczny sklasyfikowany jako terpenowych , który występuje naturalnie w wielu roślinach. Chemiczny ma przyjemny, charakterystyczny zapach. Poza tym jest naturalnym składnikiem roślin, jak i jej analogi feromonów owadów. W szczególności, verbenone odgrywa ważną rolę w kontroli Southern kory sosny chrząszcz .
  1. Wanilina (nazwa systematyczna: 4-hydroksy-3-metoksybenzaldehyd, C8H8O3) – organiczny związek chemiczny posiadający kilka grup funkcyjnych: aldehydową -CHO, hydroksylową -OH i eterową -O-R. Stanowi jeden ze składników aromatycznych wanilii.
    Wanilina otrzymywana jest syntetycznie na dużą skalę i stosowana w przemyśle spożywczym i kosmetycznym jako związek zapachowy. U osób wrażliwych może wywołać podrażnienia skóry, egzemę, zmiany pigmentacji i kontaktowe zapalenie skóry. Znajduje się w rejestrze NIH niebezpiecznych związków chemicznych.W 2006 roku grupa japońskich badaczy kierowana przez Mayu Yamamoto opublikowała informacje o możliwości wyizolowania waniliny z kału krowiego. Wytwarzanie tego związku tą metodą jest tańsze, niż pozyskiwanie go z wanilii[2]. Odkrycie to przyniosło Mayu Yamamoto nagrodę Ig Nobla w roku 2007, a z okazji ceremonii rozdania nagród jedna z lodziarni w Cambridge wprowadziła do menu, jako jednorazową ciekawostkę, lody waniliowe o nazwie Yum-A-Moto Vanilla Twist zawierające wanilinę uzyskaną z krowiego kału.

SKŁAD OLEJKÓW ESENCJONALNEGO

PRZYKŁADY

OLEJKI ESENCJONALNE KTÓRE MAJĄ TAKIE SKŁADNIKI

WŁAŚCIWOŚCI

NOMENKLATURA

LACTONAS (15)

Bergatina, cumarina

Bergamotka, laurel, kolendra

Mukolitycznym(18)

OXIDOS

1,8- cineol (16), 1,4- cineol

Eukaliptus, drzewo herbaciane, hyzop, laurel, niauli

Stymulujący system immunologiczny wykrztuśny

– eno

HYDROCARBONOS MONOTERPENOS

Limoneno, pineno, mirceno (17),terpineno

(Cytrusy) cytryna, pomelo, pomarańcz, mandarynka, bergamotka) jałowiec, sosna, rozmaryn, colendra niauli, gałka muszkatołowa,  pierz czarny.

Antyseptyczny

-eno

FENOLES

Timol, carvacrol

Tymianek, oregano, cząber

Bakteriobójcze, stymulujący system immunologiczny, tonizujący organizm

– ol

HYDROCARBONOS SESQUITERPENOS

Cariofileno, bisaboleno, farneseno

Cedr, eucaliptus, kadzidło, pachula, vetiver

Rozkurczowo, antyvirusowy

– eno

ALCOHOLES

SESQUITERPENOS

Santalol, farnesol

Sandałowiec, cedr, inuli, pachuli, róża bułgarska

Rozkurczowo, bakteriobójczo, system immunologiczny

– ol

  1. (15) W chemii , lakton jest cyklicznym ester [1] , które mogą być postrzegane jako kondensacji produkt grupie alkoholowej -OH i kwasy karboksylowe grupy-COOH w tej samej cząsteczce .
  1. (16) Chociaż może być stosowany wewnętrznie jako środek aromatyzujący i medycyna składnika w bardzo małych dawkach, typowe dla wielu olejków eterycznych (olejki eteryczne), olejek eukaliptusowy jest toksyczne w przypadku połknięcia na wyższe niż normalne daw
  2. (17) Mircen (β-myrcen) – organiczny związek chemiczny z grupy węglowodórów nienasyconych pochodzenia naturalnego, należący do monoterpenów i stanowi składnik wielu olejków eterycznych. Posiada silne własności zapachowe. Jako czysta substancja jest wykorzystywany w przemyśle perfumeryjnym i farmaceutycznym. Jest też surowcem do produkcji takich substancji jak mentol, cytral, cytronelol, cytronelal, geraniol i nerol
  3. (18)powodujący upłynnienie i zmniejszenie lepkości śluzu w drogach oddechowych. Dział przeciw powstawaniu wolnych rodników w komórkach, w których toczy się zapalenie. Pomaga oczyścić drogi oddechowe z wydzieliny.

Trzeba jednak pamiętać że jeżeli chcesz stosować w kosmetyce, leczeniu olejki eteryczne zastosuj zapoznaj się z przeciwskazaniami, prawdziwe olejki eteryczne to potężne narzędzie może przynieść wiele dobra ale również może skutecznie zaszkodzić, dlatego ważne jest żeby przestrzegać podstawowych zasad w aromaterapii.

Rekomendowane olejków eterycznych:

Alchemia Urody od 1984 poszukujemy najlepszych olejków eterycznych na świecie .

IMG_1705