Właściwości i zastosowanie oleju laskowego

Olej z Orzecha Laskowego.

Orzech laskowy
orzech laskowy

Zastosowanie i właściwości.

Olej z orzecha laskowego bardzo dobrze wpływana na stres masaż na tym oleju doskonale wpływa na napięcia nerwowe odpręża.

Jego skład bo aż do 90% to kwasy tłuszczowe w kosmetyce jest bardzo ważne ponieważ posiadają on  zdolność penetracji poprzez naskórek poruszając strukturę cementu między komórkowego, dlatego jest wspaniałym olejem bazowym nośnikiem substancji aktywnych w tym wypadku olejków eterycznych dlatego znacznie podnosi ich skuteczność.
Drugim ciekawym zastosowaniem tego oleju jest działanie przeciwbólowe, dlatego bardzo często jest on wybierany przez terapeutów którzy mają do czynienia z osobami cierpiącymi na reumatyzm czy sportowcami którzy przygotowują się do zawodów, lub osób które uprawiają sporty. 

Oleje z orzecha laskowego jest olejek bardzo wydajnym w całości się wchłania nie pozostawiając tłustej warstwy na ciele. 

Z jego właściwości to rownież trzeba zauważyć że jest to olej który po wchłonięciu skutecznie wzmacnia naczynia krwionośne, wyraźnie przyśpiesza regeneracje naskórka a skóra staje się miękka. 

W domu stosowanie tego oleju po nasmarowaniu przyśpieszy efekt odprężenia zmęczonych nóg i całego ciała skutecznie poprawi samopoczucie.

Olej z orzecha laskowego dobrze spełnia swoje zadanie podczas kąpieli w wanie, wlej 15 ml. oleju z orzecha bezpośrednio do wanny to spowoduje że odprężenie a skóra osiągnie efekt głębokiego odprężenia. 

Olej z orzecha laskowego w swojej postaci 100% może być stosowany na całe ciało jako balsam do ciała czy krem do twarzy. 

Ze względu że jest preparat niskoprzetworzony staje się doskonałym kosmetykiem dla osób hiper wrażliwych.

Olejek z orzecha laskowego może być stosowany do prawie wszystkich rodzajów cer ze wskazaniem dla cery zmęczonej, ziemistej z tendencją do cery przetłuszczającej się tłustej,doskonały do pielęgnacji dla osób palących papierosy. 

Olejek z orzecha laskowego dobrze radzi sobie z zaskórniakami i trądzikiem, może służyć do demakijażu. 

Posiada właściwości zatrzymując procesy starzenia, doskonale odżywia skórę pomaga w regulacji wydzielania się sebum, dlatego stosowany jest do pielęgnacji włosów jako maseczka na włosy odżywia i wzmacnia cebulki włosów a włosy stają że żywe i piękne, wyjątkowy rezultat przy włosach farbowanych 

Kolejną cenną właściwością olejku z orzecha laskowego na ciało jest jego działanie na cellulit, regulując zaburzenia tkanki łącznej skutecznie pobudza krążenie poprawia syntezę kolagenu i elastyny.

Olej z orzecha laskowego ma również inną ważną cechę zatrzymuje odpowiednie nawilżanie skóry chroni barierę lipidową przed warunkami atmosferycznymi jak wiatr mróz, ciepło posiada właściwości ochronne UV

Polecamy żeby go stosowali mężczyźni po goleniu i na wargi ust spierzchnięte.

Wszystkie wymienione właściwości zagwarantuje oleje tłoczony na zimno najwyższej jakości nie rozcieńczany nie mieszany nie fałszowany przez oleje parafinowe/. 

Polecamy olej marki Artesania Agave Sklep Alchemia Urody 

Inne rekomendowane oleje tłoczone na zimno nie rektyfikowane znajdziecie na naszej stronie:
https://sklep.alchemiaurody.pl/k19-r58–artesan%EF%BF%BDa-agave-oleje-tloczone-na-zimno-twarz-i-cialo.html

Olejek z orzech laskowego
Olej tłoczony na zimno orzech laskowy
Reklamy

Olejek z marchewki, naturalna kosmetyka dla świadomych

olejek z marchewki
olejek z marchewki 150 ml.
olejek marchewka
O.E. marchewka 17 ml.

Marchewka. Warzywo składa się z korzenia i części zielonej kwitnie na biało zapach słodki mocny.

Z marchewki pozyskuje się olejek, w dwojaki sposób za pomocą tłoczenia na zimno nasion lub maceratu korzenia w oleju ekstra virgen z oliwek. 

Te dwa olejki mają podobne właściwości i są to substancje oleiste które można nakładać bezpośrednio na ciało.
Olejek z marchewki 

Z marchwi pozyskuje się również olejek eteryczny z nasion za pomocą destylacji parowej.
Olejek eteryczny z marchewki

Podsumowując z marchewki mamy dwa olejki olejek jako substancje oleista i olejek eteryczny substancja lotna.

Olejek z marchewki jako substancja oleista posiada inne działanie można go bezpośrednio nakładać na ciało, fałszem jest opinia o olejach naturalnych że zatykają pory skóry.

Olej tłoczone na zimno mają mniejszą cząsteczkę w porównaniu z komórką skóry, dlatego przekraczają barierę naskórka. 

To oleje oleje parafinowe pochodne ropy naftowej zatykają pory skóry.

Olejek z marchewki posiada wiele zastosowań:

Jest doskonałym 100% naturalnym samoopalaczem to za sprawą beta- karotenu który wyjątkowo pozytywnie wpływa na koloryt skóry nadając jej delikatny śniady kolor.

Do najważniejszych własciwości na naszą skórę można zaliczyć silne działanie przeciwzmarszczkowe, regenerujące, głęboko nawilżające i ujędrniające.

Osoby z cerami suchymi z widocznymi postępującymi procesami starzenia, doskonały dla cery dojrzałej. 

Dzięki zawartości witaminy A i E jest dobrym antyoksydantem czego efektem jest działanie przeciw wolnym rodnikami które przyczyniają się do powstawania zmarszczek.

Natomiast naturalna witamina A zawarta w olejku z marchewki gwarantuje że nasza skóra nie będzie traciła wilgoci, skutecznie regeneruje podrażnione skóry, a zawarty w olejku retinol pobudza produkcję kolagenu.

Olejek z marchewki ceniony jest razem z olejem z orzecha laskowego do pielęgnacji włosów, to sprawdzony naturalny kosmetyk który posiada pozytywne działanie na włosy które stają się wygładzone miękkie, puszyste, nawilżone i odżywione.

Jak stosować olejek z marchewki.

Trzeba pamiętać że olejek z marchewki posiada intensywną pomarańczową barwę poplamienie jasnych ubrań może sprawić dużo kłopotów z ich wypraniem.

Olejek z marchewki zawsze stosuj na czystą i wilgotną skórę, mieszając go z solą z morza martwego i olejkiem eterycznym z marchewki stworzysz wyjątkowy peeling skóry, 

Doskonale nadaje się do masażu całego ciała. 

Może być stosowany bezpośrednio na twarz szyję i dekolt, ale pamiętaj zawsze na wilgotną skórę po demakijażu. 

Przed myciem włosów nałóż olej na włosy i pozostaw tak na około 20 minut, następnie umyj włosy neutralnym szamponem do włosów marki Artesania który jest wolny od szkodliwych SSL-ów wykonanym zgodnie z wytycznymi certyfikatu ecocert. 

Olejek z marchewki rekomendujemy wszystkim osobą które mają skłonności do alergii skórnych na wysoko przetworzone kosmetyki do ciała i twarzy. 

Oleje to kosmetyki nie przetwarzane proste dlatego tak dobrze są przyswajalne przez osoby z super wrażliwymi skórami.

Natomiast olejek eteryczny z marchewki to prawdziwa bomba atomowa która posiada wyjątkowo silne właściwości.

Jedną z najważniejszych właściwości olejku eterycznego z marchewki to wykorzystanie go w leczeniu anoreksji.

Pozyskiwany z nasion marchewki rosnącej dziko (daucus carota) 

skład chemiczny olejku eterycznego z marchewki to a-pineno, canfeno, b-pineno, sabineno, mirceno, y-terpineno, limoneno, b-bisaboleno, acetato de geranilo i carotol.

Działanie antyseptyczne, oczyszczające, leczy ropnie, zapalenia skóry, doskonały na czyraki, wrzody i inne choroby skóry

Odżywia, wzmacnia i odmładza skórę

Łagodzi ból menstruacji

Pomaga stymulować apetyt

Poprawia zaburzenia czynności wątroby i pęcherzyka żółciowego, szczególnie uznawany w leczeniu stanów zapalnych wątroby, zapalenia jelita grubego, jelit

Pobudza układ limfatyczny, pomaga kobietom w produkcji mleka matki po porodzie

Uznany za wyjątkową skutecznością w leczeniu kamieni nerkowych. Doskonały dla osób mających problemy z oddychaniem i układem oddechowym.

Jak stosować: najlepiej z olejkiem z marchewki mieszając kilka kropli i wmasować na jeszcze wilgotną skórę w rejonie narządu lub zmian skórnych. Substancje eteryczne łatwo przedostają się do krwiobiegu i skutecznie działają na różnego typu schorzenia. 

Są lekarze i aromaterapeuci, którzy sugerują żeby rozcieńczyć trzy krople oleju w wodzie i przyjmować go doustnie i tak trzy razy dziennie, aby szybciej zadziałać i skorzystać z jego właściwości leczniczych w szczególności podczas leczenia problemów oddechowych i trawiennych. W każdym razie przed przyjęciem tego oleju doustnie należy zasięgnąć porady lekarza lub dyplomowanego aromaterapeuty.

Czy to bezpieczne?

Olejek eteryczny z marchwi nie jest toksyczny. Jednakże, podobnie jak inne olejki eteryczne, nigdy nie powinien być używany podczas ciąży. Olej ten może powodować krwawienie u kobiet w ciąży.

Osoby chore na padaczkę nie mogą w ogóle stosować olejków eterycznych, ponieważ mogą one powodować nadmierną stymulację, co może prowadzić do poważniejszych skutków ubocznych.

Efekty uboczne

Uważa się że olej z marchwi niema skutków ubocznych przy prawidłowym stosowaniu, jednak olejek z dzikiej marchewki zwiększa ryzyko wrażliwości na słońce z powodu wysokiej zawartości furanokumaryny, która ma działanie fotouczulające.

Nie nakładaj oleju eterycznego z marchewki bezpośrednio na skórę bez uprzedniego wymieszania go z olejem nośnikowym, najlepiej olejem tłoczonym na zimno z migdała.

Jeżeli jesteś osobą super wrażliwą wykonaj najpierw test skórny. Na przykład umieść kroplę oleju na małej powierzchni skóry i odczekaj 24 godziny. Jeśli wystąpią jakiekolwiek objawy podrażnienia, należy przerwać stosowanie.

Przedawkowanie tego oleju może spowodować wymioty i drgawki.
Zalecamy skonsultowanie się z lekarzem specjalizującym się w aromaterapii lub dyplomowanym aromaterapeutą. 

Musisz pamiętać żeby terapie olejami i olejkami eterycznymi miały sens musisz używać olejków 100% naturalnych nie mieszanych nie rekonstruowanych czy budowanych z ropy naftowej takie płyny imitujące olejki eteryczne z pewnością zaszkodzą. 

Chcesz uzyskać więcej informacji na temat olejków eterycznych zapytaj naszych specjalistów. 

email: info@alchemiaurody.pl 

Olejki eteryczne

Oleje bazowe

Wyróżnione

KOBIDO TAPE CV Primary Essence Pokaz Warszawa

Masz salon kosmetyczny myślisz że potrzebujesz wprowadzić coś nowego do twojego salony?
kobidotepeAlchemia Urody i CV Primary Essence zapraszają na indywidualny pokaz zabiegu KOBIDOTAPE stworzonego przez profesjonalną Hiszpańską markę CV Primary Essence.

Jak wygląda taki pokaz?
Umawiasz się z naszym szkoleniowcem w dogodnym dla ciebie terminie i już.
Warunek to przyjazd z modelką.
Pokaz zabiegu to około 90 minut.
Podczas pokazu jest zakaz wykonania zdjęć i filmów.
Pokaz jest całkowicie gratisowy i nie zobowiązujący do żadnych zakupów.

KOBIDOTAPE co to jest:

Kobido pochodzi z tradycyjnej medycynie Chińskiej, której zapiski znajdziesz w czasie rządzenia Cesarza Huan Di (2697-2597 p.n.e. 

Anmo, oznacza przesuwanie głaskanie

  • utrzymanie i profilaktyka zdrowia i urody 
  • zachowanie  przepływu energii (Qi) w ciele poprzez meridiany

Jest to podtrzymanie równowagi i przepływu energii, która zapobiega pojawieniu się chorobom, a jej przywrócenie pomoże ciału wzmocnić układu odpornościowy.

W 1300 p.n.e. medycyna chińska dotarła do Japonii 

Anmo z japońskiego to pozostanie wiernym w utrzymaniu przepływu Qi.

Z biegiem lat masaż Anma wyspecjalizował własną metodę, nabrał własnych cech, które różnią się od oryginalnego Anmo.

W 1472 r. Cesarzowa Japonii poprosiła służbę, żeby przystąpiła do pielęgnacji kosmetycznej, w tym o masaż Kobido, od tego momentu stając się ekskluzywnym zabiegiem cesarskiej rodziny.

Działanie:
Aktywuje CHI
Stymuluje. Subtelny. Szybki efekt. Rytmiczny. Pobudza i reguluje pracę gruczołów łojowych
Aktywuje układ krążenia.  Aktywuje włókna kolagenowe. Drenuje. Dotlenia. Formuje nowe tkanki.
Taping jest techniką opartą na naturalnej samo-regeneracji ciała.
Jego skuteczność polega na aktywacji systemów neurologicznych i krążenia. Za pomocą elastycznej taśmy odkryto,, że mięśnie i inne tkanki, mogą być wspomagane z zewnątrz, osiągając całkowitą mobilność.
Przez pierwsze dziesięć lat głównymi użytkownikami tej metody byli traumatolodzy, kręgarze i akupunkturzyści. Niedługo później, japońscy siatkarze olimpijscy odkryli bandaż nerwowo-mięśniowy i stali się bardzo popularni wśród sportowców. Obecnie bandaż nerwowo-mięśniowy jest stosowany przez wielu lekarzy i terapeutów.
Masaż KOBIDOTAPE pobudza produkcję naturalnego kolagenu.

Efekt naturalnego liftingu.
Ze względu na kwasy obecne w składzie ekstraktów z roślin i warzyw, które nadają naturalną kwasowość delikatnie „kurczą” i „rozciągają” keratynę skóry i włosów.

Ponadto formuły kosmetyków CV Primary Essence wykazują nieco kwaśne pH bardzo podobne do pH skóry, przyczyniając się do zachowania naturalnej równowagi w składzie.

Inne właściwości:  Walczy ze stresem. Łagodzi migreny i bóle głowym. Zapobiega sztywności twarzy. Poprawia krążenie. Relaksuje mięśnie żuchwy „bruksizm”. Poprawia  wzrok poprzez działanie w sokolicach oczu.

Alchemia Urody to coś więcej niż narzędzia dla profesjonalistów.
Strona marki www.cvpe.pl
Rezerwacja terminu pokazu Warszawa klonowa 20
Tel: 513 109 909
Email: info@alchemiaurody.pl

japoński lifting twarzy .jpg

 

Wyróżnione

Medycyna naturalna olejek z Arniki

arnikaOlejek z arniki to naturalny lek na bolące plecy i siniaki
Olej z arniki jest bardzo popularny w medycynie naturalnej, głównie ze względu na właściwości uśmierzające ból i działanie prozdrowotne. To obowiązkowy lek każdej apteczki, zwłaszcza jeśli jesteś podatny na urazy związane z ćwiczeniami, takimi jak stłuczenia lub skręcenia.
Bardzo doceniana w medycynie naturalne, arnika górska którą prezentujemy, roślina w górach, w rejonach basenu morza śródziemnego położonych na około 1000 metrów nad poziomem morza. Im większa wysokość jej występowania, tym jej kwiaty są bardziej aromatyczne. To właśnie z tych kwiatów wykonuje się się macerat.
Olej z arniki w ok. 50% składa się kwasów tłuszczowych, w tym linolenowego, linolowego, palmitynowego i kwasu mirystynowego. Pozostałe substancje to również mieszanina tymolu, w tym różnych eterów tego związku, takich jak eter dimetylowy.
Więcej na temat tego olejku znajdziesz na naszej stronie
z w sklepie Alchemia Urody
Informacje uzupełniające

Arnika wykazuje naturalne właściwości przeciwzapalne i uśmierzające ból,
dzięki znacznej ilości tymolu.
Związek ten uznawany jest  za skuteczny środek, pozwalające na rozszerzanie  podskórnych naczyń włosowatych, co pozwala m.in. ułatwić transport krwi do komórek w problematycznych okolicach ciała.
Działa przeciwzapalnie i wspomaga procesy gojenia.

Stosowany miejscowo olej z arniki stymuluje przepływ białych krwinek, aby pomóc rozproszyć płyny uwięzione w stawach, mięśniach, tkankach i zbierających się w siniakach oraz stłuczeniach.
Dlatego skutecznie przyśpiesza proces rehabilitacji po różnego rodzaju urazach i wypadkach.

Kiedy jest najczęściej stosowany olej z Arniki?
Na opuchliznę, chroni przed infekcjami, łagodzi ból.
Dla sportowców stosują miejscowo preparat z olejem z arniki działa rozkurczowo  przynosi ulgę podczas fizycznego dyskomfortu, spowodowanego bólem, przeciążeniem. Zapobiega przed kontuzjami.

Największe korzyści:  przeciwbakteryjne ,przeciwzapalne i przeciwbólowy.

Doskonały na bóle mięśniowe, skurcze i  bóle reumatyczne polecamy go do stosowania jako naturalny preparat dla obolałych mięśni, po wysiłku  dla zawodowych sportowców pomaga w leczeniu zwichnięć, stłuczeń i obrzęków, doskonały przy rehabilitacji i leczeniu złamań.

Dobry efekt przy ukąszeniach owadów, pomaga w łagodzeniu stanów zapalnych po ukąszeniach i użądleniach owadów, zwłaszcza tych, które mogą prowadzić do intensywnego bólu i siniaków,

Kosmetycznie przy leczeniu trądziku jednak proszę pamiętać że nie powinien być stosowany na uszkodzoną skórę,

Dla osób które borykają się  z wypadaniem włosów, stosowanie na skórę głowy zwiększa lokalne krążenie krwi, a tym samym stymulować wzrost włosów.

Pamiętaj Olej z Arniki to potężne naturalne lekarstwo polecane do stosowania miejscowego, nie powinno się go wdychać i nie połykaj go bez nadzoru wykwalifikowanego eksperta d.s. zdrowia. Dostępne na rynku tabletki i pigułki zawierają bardzo małe ilości ekstraktu z arniki i zazwyczaj nie powodują skutków ubocznych.

Olej z arniki zaleca się stosować po konsultacji z naszym specjalistą info@alchemiaurody.pl

Wyróżnione

Krem ANTY SMOGOWY

KREM ANTY SMOG .jpgGenialny krem ANTY SMOGOWY
Secret Evolution CV Primary Essence
Nazywaj go jak chcesz: anti smog, anti-pollution, anti smogowy, na smoga czy przeciw smogowi
Krem CV Primary Essence to działanie ochronne skutecznie przeciwdziała zanieczyszczeniom cywilizacyjnym.
Zapewni skórze ochronę przed smogiem, bez efektów ubocznych.
Nawilżający krem na dzień idealny dla osób do każdego rodzaju cery, zabezpieczający skórę przed agresywnymi czynnikami zewnętrznymi, metalami ciężkimi …
Krem Secret Evolution to doskonały 🎄🎁Pomysł na Prezent 🎁🎄
https://sklep.alchemiaurody.pl/p69-secret-evolution-krem-50…

Krem doskonale spełnia swoją funkcję anty smogową, specjalnie stworzony w taki sposób żeby zatrzymać szkodliwe działanie zanieczyszczeń cywilizacyjnych które w sposób bezwzględnie niszczą twoją cerę, oprócz działania ochronnego posiada właściwości odmładzające i silnie nawilżające, nadaje się do stosowania na wszystkie rodzaje skóry, zatrzymuje procesy spłyca już istniejące zmarszczki.

Jak stosować? polecamy jego stosowanie na dzień, rano na czystą wilgotną niewielką ilość nałoży na całą twarz szyję i dekolt poprzez delikatny masaż aż do całkowitego wchłonie się w skórę.
Po jego nałożeniu można wykonać makijaż jeżeli go potrzebujesz.
Do tego kosmetyku polecamy również
Mleczko do demakijażu CV PE
Tonik
Krem pod Oczy
Peeling do twarzy
Glinka zielona
Potrzebujesz więcej informacji odwiedź naszą stronę www.cvpe.pl
Nasze kosmetyki to doskonały pomysł świadomy prezent.

krem ochronny przeciw smogowi
Krem przeciw smogowy anty polucion, doskonałe działanie nawilżające i ochronne, doskonały do stosowania na dzień, po jego zastosowaniu można wykonać makijaż dzienny nocny lub okazyjny
Wyróżnione

Pomysł na Prezent Luksusowe kosmetyki naturalne Olejek Kiełki Pszenicy Arcydzieło Natury

Pomysł na prezent podaruj w te święta coś specjalnego 100% naturalny olejek z kiełków pszenicy, tłoczony na zimno nie rektyfikowany, to właśnie on posiada najwięcej witaminy E zwanej witaminą młodości w czystej naturalnej postaci. W te święta podaruj nie tylko luksusowy kosmetyk wykonany ręcznie ale doskonałe samopoczucie i zdrowie.
Kosmetyki Artesania luksus w zasięgu ręki.
Jego charakterystyka: niezwykle bogaty w proteiny, kwasy tłuszczowe oraz dużą zawartość witamin E, B, D i A inaczej nazywany naturalny antyutleniacz.
Doskonale się wchłania przenikając w barierę lipidową.
Idealny do pielęgnacji cer które wymagają zabiegów odmładzających.
Doskonale nadaje się do połączenia z olejkami eterycznymi.
Stosuj na wilgotną czystą skórę, efekt spłycenia zmarszczek odmładzający, skóra po użyciu tego kosmetyku staje się piękna i młoda.
Więcej informacji na temat na temat tego kosmetyku znajdziesz w naszym sklepie

 

Olejek kiełki pszenicy właściwości
Naturalny kosmetyk dany z natury, olejek kiełki pszenicy to wyjątkowy prezent, to nie tylko kosmetyk ale również zdrowie i doskonałe samopoczucie
Wyróżnione

Co warto wiedzieć o olejkach eterycznych

Olejki eteryczne to substancje lotne, pozyskiwane z żywych roślin w procesie destylacji, enfleurage, maceracji, tłoczenia, ekstrakcja glikolikowa.
Olejek eteryczny posiada liczne właściwości, działa na poziomie kosmetycznym, terapeutycznym, emocjonalnym i leczniczym używane w medycynie naturalnej na różnego typu schorzenia i choroby. Przemysł farmaceutyczny bardzo chętnie sięga po nie jako skoncentrowane substancje lecznicze.
Żeby zrozumieć co to jest aromaterapia i z czego składają się olejki eteryczne

SKŁAD OLEJKU ESENCJONALNEGO

PRZYKŁADY

OLEJKI ESENCJONALNE KTÓRE MAJĄ TAKIE SKŁADNIKI

WŁAŚCIWOŚCI

NOMENKLATURA

ALKOHOLE

MONOTERPENY

LINALOL GERANIOL (1)Terpinen-4-OL (2) MENTOL (3)

Lawenda mięta, peti grani, palma rossa, drzewo herbaciane, majeranek, hyzop, imbir, cytronelal, geranium, jaśmin, mandarynka, palmarosa, szałwia esklarera, cyprys.

Antyseptyczne, bakteriobójcze, antywirusowe. Moczopędne, stymuluje system immunologiczny

– ol

ALDEHYDY (4)

CITRONELAL (5), GERENIOL, NERAL(6)

Lemongras, cytronela, imbir

Przeciwzapalnie, przeciwgrzybicznie, relaksująco

– al

ESTERES – ESTERY(7)

ACETAT DE LINALIN, ACETAT GERANIOLOWY, METIL SILICILATO – Salicylan metylu (8)

Rumianek, szałwia esklarea, lawenda geranium, ylang-ylang, bergamotka jaśmin, majeranek, jaśmin, Laurel, peti grani, pomelo

Rozkurczająco, przeciwzapalnie,

– il, – ato

ETERES – ETERY

EUGENOL(10), ANETOL (11), METIL, CAVICIL

Goździk, liść cynamonu, bazylia, koper włoski,

Przeciw kurczowo, wiatropędnie

– ol

CETONAS

TUYONA(12), VERBENONA (13)

Szałwia, hyzop, koper włoski, rozmaryn, kolendra

Stymulujące regenerację komórkową, mukolitycznym(9)

– ona

(1) Geraniol to organiczny związek chemiczny z grupy nienasyconych alkoholi terpenowych. Występuje w olejkach eterycznych. Posiada, przyjemny, intensywny zapach kojarzący się ze świeżością i pelargoniami, dlatego stosuje się go często w wielu kompozycjach zapachowych stosowanych w perfumach Jest głównym składnikiem olejku różanego, pelargoniowego i cytrynowego. (uwaga używany jako odrębny komponent jest alergenem uważany za silny alergen)

  1. Terpineol jest to alkohol terpenowy o wzorze sumarycznym C10H18O, 2-(4-Methyl-3-cyclohexenyl)-2-propanol, zawarty w olejkach drzew iglastych, np. w olejku sosnowym, a także w olejku herbacianym Malaleuca. Terpineol działa ogólnie pobudzająco, przeciwzapalnie, wykrztuśnie, odkażająco, żółciopędne, rozkurczowo, zwiększa przenikanie składników lipofilnych z jelit do krwi i do skóry. Hamuje rozwój wirusów, bakterii i grzybów. Zwiększa wydalanie moczu. Wcierany w skórę działa miejscowo rozgrzewająco i przeciwbólowo. Może być zastosowany w leczeniu kontuzji u zwierząt i ludzi (wcieranie) oraz jako substancja antybiotyczna i żółciopędna.
  1. Mentol –alkohol z grupy terpenów o ostrym, przenikliwym zapachu miętowym, stosowany masowo w przemyśle kosmetycznym i pomocniczych środkach farmaceutycznych. Mentol jest wyodrębniany głównie z mięty pieprzowej  i innych gatunków mięty Jest on jednym ze składników wielu eterycznych innych roślin.
  2. Grupa związków organicznych, są charakterystycznie pachnącymi i toksynami związkami chemicznymi o własnościach grzybo i bakteriobójcze. Aldehydy są to substancje będące w większości ciałami stałymi.
  3. Jest to alkohol monoterpenoid
  4. Organiczny związek chemiczny z grupy aldehydów jeden z izomerów cytratu.
  5. Estry są związkami organicznymi, w których grupa organiczna, zastępuje atom wodoru w kwas tlenu który jest kwasem nieorganicznym, Estry mogą być również utworzone z kwasami nieorganicznymi, takimi jak kwas węglowy (estry kwasu węglowego przyczyn), kwasu fosforowego (estry fosforanowe) lub kwasu siarkowego . Na przykład, siarczan dimetylu jest estrem, zwana niekiedy „ester dimetylowy.
  6. Salicylan metylu – organiczny związek chemiczny z grupy estrów, ester metylowy kwas salicylowy. Bezbarwna lub żółtawa ciecz o silnej, charakterystycznej woni. Związek znalazł zastosowanie w lecznictwie. Stosowany miejscowo na nieuszkodzoną skórę jako lek przeciwbólowy, przeciwzapalny i rozgrzewający. Używany również jako półprodukt w różnych syntezach chemicznych.
  7. powodujący upłynnienie i zmniejszenie lepkości śluzu w drogach oddechowych.Walczy z wolnymi rodnikami w komórkach, w których toczy się zapalenie. Pomaga oczyścić drogi oddechowe z wydzieliny.
  8. (10) Eugenol – to zwyczajowa nazwa chemicznego związku organicznego z grupy terpenów.

Eugenol jest 4-allilową pochodną gwajakolu. Utleniając eugenol można otrzymać wanilinę (14).
Eugenol jest związkiem zapachowym, będącym podstawowym składnikiem olejku z goździków. Występuje też w cynamonie. Jest to bezbarwna, oleista ciecz o przyjemnym ostrym zapachu kojarzącym się z goździkami. Posiada także właściwości antyseptyczne (odkażające) i znieczulające, dzięki czemu jest wykorzystywany w dentystyce do odkażania kanałów zębowych oraz w mieszaninie z tlenkiem cynku jako cement dentystyczny. Jest także stosowany jako plastyfikator niektórych tworzyw sztucznych.

11) Anetol, p-metoksypropenylobenzen, C10H12O – organiczny związek chemiczny zbudowany z reszty anizolu podstawionego w pozycji para grupą propylenową; zawiera szkielet styrenu (Ph−CH=CH2). Występuje naturalnie w niektórych roślinach, otrzymywany z olejków eterycznych anyżu i kopru.

Stosowany jako związek zapachowy w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i farmaceutycznym. Może być półproduktem do wytwarzania parametoksyamfetaminy. W związku z hydrofobowym jego charakterem, zawartość anetolu w wódkach i likierach anyżowych (takich jak turecka rakı lub grecka ouzo) odpowiada za zmętnienie i mlecznobiałą barwę trunku podczas rozcieńczania wodą – tzw. efekt ouzo.

12) Thujone jest keton i monoterpenu występująca naturalnie w dwóch diastereoizomerów formy: (-)-α-thujone i (+)-β-thujone. [1] [2] Ma mentol zapach. Mimo że jest znany jako związek chemiczny w duchu absynt , ostatnie badania wykazują, absynt zawiera tylko niewielkie ilości thujone, i może lub nie być odpowiedzialny za piołunu zgłaszane działania psychedelic. Thujone działa na GABA i 5-HT 3 receptorów [3] w mózgu. W wielu krajach wysokość thujone dopuszczalne w żywności lub produktów napój jest regulowane prawem.

W uzupełnieniu do (-)-α-thujone i (+)-β-thujone, są ich form enancjomerycznych, (+)-α-thujone i (-)-β-thujone:

  1. Verbenone to naturalny związek organiczny sklasyfikowany jako terpenowych , który występuje naturalnie w wielu roślinach. Chemiczny ma przyjemny, charakterystyczny zapach. Poza tym jest naturalnym składnikiem roślin, jak i jej analogi feromonów owadów. W szczególności, verbenone odgrywa ważną rolę w kontroli Southern kory sosny chrząszcz .
  1. Wanilina (nazwa systematyczna: 4-hydroksy-3-metoksybenzaldehyd, C8H8O3) – organiczny związek chemiczny posiadający kilka grup funkcyjnych: aldehydową -CHO, hydroksylową -OH i eterową -O-R. Stanowi jeden ze składników aromatycznych wanilii.
    Wanilina otrzymywana jest syntetycznie na dużą skalę i stosowana w przemyśle spożywczym i kosmetycznym jako związek zapachowy. U osób wrażliwych może wywołać podrażnienia skóry, egzemę, zmiany pigmentacji i kontaktowe zapalenie skóry. Znajduje się w rejestrze NIH niebezpiecznych związków chemicznych.W 2006 roku grupa japońskich badaczy kierowana przez Mayu Yamamoto opublikowała informacje o możliwości wyizolowania waniliny z kału krowiego. Wytwarzanie tego związku tą metodą jest tańsze, niż pozyskiwanie go z wanilii[2]. Odkrycie to przyniosło Mayu Yamamoto nagrodę Ig Nobla w roku 2007, a z okazji ceremonii rozdania nagród jedna z lodziarni w Cambridge wprowadziła do menu, jako jednorazową ciekawostkę, lody waniliowe o nazwie Yum-A-Moto Vanilla Twist zawierające wanilinę uzyskaną z krowiego kału.

SKŁAD OLEJKÓW ESENCJONALNEGO

PRZYKŁADY

OLEJKI ESENCJONALNE KTÓRE MAJĄ TAKIE SKŁADNIKI

WŁAŚCIWOŚCI

NOMENKLATURA

LACTONAS (15)

Bergatina, cumarina

Bergamotka, laurel, kolendra

Mukolitycznym(18)

OXIDOS

1,8- cineol (16), 1,4- cineol

Eukaliptus, drzewo herbaciane, hyzop, laurel, niauli

Stymulujący system immunologiczny wykrztuśny

– eno

HYDROCARBONOS MONOTERPENOS

Limoneno, pineno, mirceno (17),terpineno

(Cytrusy) cytryna, pomelo, pomarańcz, mandarynka, bergamotka) jałowiec, sosna, rozmaryn, colendra niauli, gałka muszkatołowa,  pierz czarny.

Antyseptyczny

-eno

FENOLES

Timol, carvacrol

Tymianek, oregano, cząber

Bakteriobójcze, stymulujący system immunologiczny, tonizujący organizm

– ol

HYDROCARBONOS SESQUITERPENOS

Cariofileno, bisaboleno, farneseno

Cedr, eucaliptus, kadzidło, pachula, vetiver

Rozkurczowo, antyvirusowy

– eno

ALCOHOLES

SESQUITERPENOS

Santalol, farnesol

Sandałowiec, cedr, inuli, pachuli, róża bułgarska

Rozkurczowo, bakteriobójczo, system immunologiczny

– ol

  1. (15) W chemii , lakton jest cyklicznym ester [1] , które mogą być postrzegane jako kondensacji produkt grupie alkoholowej -OH i kwasy karboksylowe grupy-COOH w tej samej cząsteczce .
  1. (16) Chociaż może być stosowany wewnętrznie jako środek aromatyzujący i medycyna składnika w bardzo małych dawkach, typowe dla wielu olejków eterycznych (olejki eteryczne), olejek eukaliptusowy jest toksyczne w przypadku połknięcia na wyższe niż normalne daw
  2. (17) Mircen (β-myrcen) – organiczny związek chemiczny z grupy węglowodórów nienasyconych pochodzenia naturalnego, należący do monoterpenów i stanowi składnik wielu olejków eterycznych. Posiada silne własności zapachowe. Jako czysta substancja jest wykorzystywany w przemyśle perfumeryjnym i farmaceutycznym. Jest też surowcem do produkcji takich substancji jak mentol, cytral, cytronelol, cytronelal, geraniol i nerol
  3. (18)powodujący upłynnienie i zmniejszenie lepkości śluzu w drogach oddechowych. Dział przeciw powstawaniu wolnych rodników w komórkach, w których toczy się zapalenie. Pomaga oczyścić drogi oddechowe z wydzieliny.

Trzeba jednak pamiętać że jeżeli chcesz stosować w kosmetyce, leczeniu olejki eteryczne zastosuj zapoznaj się z przeciwskazaniami, prawdziwe olejki eteryczne to potężne narzędzie może przynieść wiele dobra ale również może skutecznie zaszkodzić, dlatego ważne jest żeby przestrzegać podstawowych zasad w aromaterapii.

Rekomendowane olejków eterycznych:

Alchemia Urody od 1984 poszukujemy najlepszych olejków eterycznych na świecie .

IMG_1705