Olejek eukaliptusowy (eucalyotus var. globulus)

eukaliptus
Olejek eteryczny Eukaliptus (eucalyotus var. globulus)
Fitoterapia i ogólne zastosowanie:
Tradycyjne domowe lekarstwo w Australii, liście i olejek są używane szczególnie w przypadku chorób układu oddechowego, jak zapalenie oskrzeli, aborygeni suszą liście i palą jak tytoń na astmę.

Również stosowany przeciwko chorobom wywołującym gorączkę (malarie, dur brzuszny) oraz w leczeniu stanów zapalnych skóry jak oparzenia, wrzody i rany.

Wodne ekstrakty są stosowane w przypadku bólu stawów, na czerwonkę bakteryjną, grzybic, gruźlicę itp. używane w tych samych celach w medycynie zachodu i wschodu.

W Hiszpanii drewno jest również wykorzystywane w budownictwie, w przeszłości używane w budowie statków.

Wygląd rośliny: Piękne zimozielone drzewo rosnące nawet do do 90 metrów wysokości.
Młode drzewa mają owalne liście turkusowe, podczas gdy drzewa dojrzałe rozwijają długie zielone wąskie liście. Kwiaty są z białe kremowe, kora jasnoszara często pokryta białym proszkiem.

AROMATERAPIA i jak używać go w domu.
Niezgodny w leczeniu homeopatycznym.

Stosowanie na ciało: na oparzenia, skaleczenia, opryszczkę, ukąszenia owadów, środki odstraszające owady na rany.
Doskonały na słabe krążenie krwi, dobrze wpływa na mięśnie i stawy: bóle mięśni, słabe krążenie, reumatoidalne zapalenie stawów, skręcenia itp.

Układ oddechowy: astma, zapalenie płac, oskrzeli i inne choroby oskrzeli, na kaszel, zapalenie zatok, infekcje gardła.
Moczowo-płciowy: zapalenie pęcherza, cysty, upławy. Podnosi odporność podczas chorób: grypa, ospa wietrzna, przeziębienia, odra.
Układ nerwowy: doskonale wpływa na osłabienie, bóle głowy, nerwobóle.

INNE ZASTOSOWANIA
Olejek jest szeroko stosowany w przygotowaniu mazideł i inhalatorów, syropów na kaszel, maści, pasty do zębów i preparatów farmaceutycznych a także w praktyczne zastosowanie w weterynarii i stomatologii.

Używany składnik w mydłach, detergentach i kosmetykach,używany w perfumerii.
Jest stosowany do izolowania cineolu, często używany w gastronomi przemysłowej.
Historia

Pochodzi z Tasmanii i Australii. Uprawia się go w Hiszpanii, Portugalii, Brazylii, Kalifornii, Rosji i Chinach. Obecnie z ich krajów pochodzi bardzo niewielka część tego olejku.

INNE GATUNKI: Istnieje około 600 – 700 różnych gatunków eukaliptus, z którego co najmniej 500 produkuje się jakiś rodzaj olejku eterycznego.
Dlatego można go podzielić na trzy kategorie:
1. Olejek medyczny
2. Olejek przemysłowy
3. Olejek do stosowane w kosmetyce

Olejek eukaliptusowy pozyskuje się poprzez destylację parą wodną ze świeżych lub lekko wysuszonych liści i gałęzi.

Charakterystyka: płyn przezroczysty z czasem lekko żółtawy, zapach kamfory.
Doskonale współpracuje z olejkami:
tymianku
sosny
Skład:
Bogaty w cyneol 1,8-cyneol (eukaliptol) (zawartość około 70%), cyneol wykazuje silniejsze działanie przeciwbakteryjne niż fenol, olejki eteryczny z eukaliptusa uszkadza ścianę i błonę cytoplazmatyczną bakterii dlatego hamuje syntezę białek drobnoustrojów, zawiera on też monoterpeny, seskwiterpeny, pinen, liminen, cymen, felandren, terpinen między innymi.

W olejku eukaliptusowy znajdziemy około 250 składników dlatego jest go bardzo ciężko podrobić przez syntetyki, jednak często jest on rozcieńczany dlatego oferowany jest w  niskich cenach.

Olejek z eukaliptusa to roślinny lek stosowany w stomatologii i laryngologii, dobrze tolerowany nie wywołuje skutków ubocznych.
Stosowany w lekach na choroby górnych i dolnych dróg oddechowych.
Olejek eteryczny używany w produkcji płynów, żeli do mycia, cukierków i tabletek do ssania, past do zębów.

Często spotykany w płynach antyseptycznych do płukania jamy ustnej.
Skuteczny składnik w leczeniu malarii.
Obecny w mieszance siedmiu złodziei.

Olejek eukaliptusowy ma jeszcze jedną wielką zaletę jak inne olejki eteryczne, bakterie i wirusy nie potrafią na niego mutować kiedy go stosujesz.

Rekomenduję olejek eteryczny z eukaliptusa Artesania Agave dostępny w sklepie Alchemia Urody
Kraj pochodzenie Australia – Tasmania.
Gdzie kupić dobry olejek eukaliptusowy?
Sklep Alchemia Urody
eukaliptus
Alchemia Urody specjaliści w Aromaterapii
Rekomendujemy szkolenie z Aromaterapii On line w nowej cenie 150 zł wystarczy że wpiszesz w zamówieniu #aromaterapiaonline po odbytym szkoleniu otrzymasz materiały i dyplom który wyślemy kurierem DPD całościowy koszt szkolenia razem z dostawą 165 zł
Alchemia Urody specjaliści w aromaterapii stosowanej od 1988 roku pogłębimy swoją wiedzę o olejkach eterycznych.