Olejek z Jałowca Sekrety w Aromaterapii

jałowiecJałowiec bardzo popularny krzew w Polskich lasach, podczas letnich spacerów pięknie pachnie, a jak go dotkniesz to nieprzyjemnie kłuje, często małe ptaki z rodziny wróblowatych w nim gniazdują.
W biednych wiejskich rodzinach w otulinie Nadbużańskiego Parku Narodowego dzieci i młodzież robiła z niego pseudo wędki na szczupaka.

Zimnozielony krzew, drzewo rosnący do wysokości 6m, z twardymi niebiesko-zielonymi igłami. Ma małe kwiaty i zielone jagody.

Jednak jałowiec ma inne wyjątkowe zalety prozdrowotne w postaci olejku eterycznego pozyskiwanego drogą destylacji parowej, niekiedy pozyskuje się go się poprzez macerację otrzymując absolut.
FITOTERAPIA I POPULARNE ZASTOSOWANIA
Stosowany:
  • na zakażenia dróg moczowych
  • problemy z oddychaniem
  • infekcje i odrobaczanie
  • pomaga w eliminowaniu podwyższonego kwasu moczanowego, często używany przeciwko dnie moczanowej
  • na reumatyzm
  • na zapalenie stawów
W farmakologii brytyjskiej stosowany na bóle reumatyczne i zapalenie wątroby.

AROMATERAPIA i ZASTOSOWANIE W DOMU

TRZEBA UWAŻAĆ GDZIE SIĘ GO SIĘ KUPUJE CZĘSTO JEST FAŁSZOWANY OLEJEM TERPENTYNOWYM.

Szukaj tylko tego, który jest prawdziwy pozyskiwany z drewna lub jagód jałowca.
Zastosowanie w kosmetyce i medycynie naturalnej
– dla cery trądzikowej
– zapalenia skóry
– na wypryski
– zatrzymuje utratę włosów
– na hemoroidy
– doskonały w tworzeniu toników dla cery tłustej
– poprawia krążenie krwi
– wyjątkowo dobrze wpływa na tonizację nadwyrężonych mięśni i stawów
– na artrozę
– działanie detoksykujące
– na cellulit
– wspomagająco w leczeniu dny moczanowej,
– stosowany na otyłość
– na reumatyzm

Wspomaga układ odpornościowy przy przeziębieniach infekcjach grypach i wirusach.
Układ moczowo-płciowy: polecany do stosowania na zapalenie pęcherza moczowego, bolesnych miesiączkowaniach.

Układ nerwowy: doskonale wpływa na lęki, napięcie nerwowe i inne choroby związane ze stresem.

Inne zastosowania
Jagody i ich ekstrakty są używane w
preparaty moczopędnych i przeczyszczających, także
również w preparatach weterynaryjnych przeciwko
kleszczom i pchłom.
Jest często używanym składnikiem
mydeł, detergentów, kosmetyków i perfum.
Obecny w wielu produktach żywnościowych
głównie i napojach alkoholowych.

Najbardziej ceniony olejek eteryczny pochodzi z krzewów rosnących na Półkuli Północnej: Dania, Syberia, Kanada, Europa Północna i z Azja.

Olejek destylowany we Włoszech, Francji, Austrii, Czechach, Hiszpanii, Niemczech i Kanadzie.

Małe destylarnie do użytku domowego znam w Polsce i jest to olejek bardzo dobry i ceniony wśród aromaterapeutów.

Rekomendowany prawdziwy olejek z jałowca kupisz w sklepie Alchemia Urody.

Jak stosować olejek z jałowca;
  • inhalacja
  • masaż
  • okłady
  • kąpiele
Kontakt z nami:
email: info@alchemiaurody.pl
Tel: 513109909
Polecamy szkolenie z pierwszego stopnia z Aromaterapii on line:  WIĘCEJ

jałowiec

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s